Logo Gadero
service
Klustip

Sempergreen Sedumtray groendak aanleggen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst11-01-2022

Bij Sempergeen kunt u kiezen uit kant en klare sedumtrays (een soort dakcassettes) of sedummatten. U kunt hier eenvoudig deze Sempergreen sedum groendak artikelen kopen. Lees onderstaand verder voor installatietips en tricks.

De kant-en-klare Sempergreen Sedumtray groendak cassettes (trays) installeren op uw platte dak is geen ingewikkelde klus. De sedummatten aanleggen kost iets meer tijd.

Op deze pagina geven we handige tips voor het plaatsen van zowel deze kant en klare dakcassettes met sedum vetplanten, als het leggen van de sedummatten. Sedum planten kunnen goed tegen de droogte. Alleen bij extreme, langdurige hitte is bewateren noodzakelijk. 

Deze Sempergreen sedum dakcassettes zijn geschikt voor daken van 0 tot maximaal 15 graden. Maak uw dak eerst goed schoon en controleer lekkages of repareer slechte stukken. U kunt er immers nu nog goed bij. We raden deze Click 'n Go sedumtrays aan, omdat deze eenvoudig en snel te plaatsen zijn op uw platte dak en deze in elkaar klikken tot een massief geheel. 

Benodigdheden:

  • Schaar

  • Handzaag

  • Gieter

sedum groen dak
45 minuten voorbereiden
4 uur klussen
€1500 - €4000
Eenvoudig
1
Beschermdoek neerleggen

Deze trays zijn het meest eenvoudig om te plaatsen. Begin altijd met een beschermdoek (300 gram) voor uw dak, dit zorgt ervoor dat de trays het platte dak niet beschadigen. Leg uw beschermdoek tot aan uw dakrand. 

Is uw dakbedekking niet wortelwerend? Leg dan onder uw beschermdoek ook nog een laag anti-worteldoek. Maakt u meerdere banen? Zorg dan voor een overlap van 50 cm per strook. Leg het worteldoek ook tegen de opstaande dakrand. Knip waar nodig afvoerpijpen en dergelijke uit. Bedek uw hemelwaterafvoer met een bladvanger zodat vuil en takjes niet in uw regenpijp terecht komt.

2
Sedumtrays plaatsen

Leg de sedumtrays haaks op het beschermfolie. Begin in een hoek en blijf 20 cm van uw dakrand vandaan. Deze kant-en-klare cassettes klikt u eenvoudig in elkaar. 

sedumdak

Plaats de volgende sedumtray een kwartslag gedraaid tegen de vorige. Op die manier passen de trays precies in elkaar. Leg uw platte dak helemaal vol. Met een handzaag kunt u desgewenst de cassettes op maat zagen.

3
Dakgrind storten op de randen

Stort vanaf uw dakrand tot aan uw sedumtrays vol met dakgrind, even hoog als uw cassettes. Bewater uw dakcassettes, zeker als deze erg droog zijn. 

play video

Sedummatten plaatsen op uw platte dak

Naast trays kunt u ook kiezen voor zogenaamde sedummatten. Dit werkt net even iets anders dan kant en klare trays plaatsen. Aanleg met sedummatten kost wel meer tijd dan de kant en klare cassettes. Dit zijn uitrolbare matten van sedumplantjes. We onderscheiden bij Sempergreen 2 soorten, een Tradiotioneel Groendak en een Lichtgewicht Groendak. 

play video
Installatie lichtgewicht groendak sedummat

Sempergreen Lichtgewicht Groendak

Heeft u een plat dak met een beperkte draagconstructie? Deze lichtgewicht sedummatten zijn geschikt voor daken met maximaal een helling van 10 graden. Bij een Lichtgewicht Groendak werken we met een substraatrol in plaats van gewoon substraat. Ook heeft u drainage type C20 nodig bij Lichtgewicht Groendak toepassingen.

Begin met het schoonmaken van uw dak. Controleer of uw dakbedekking nog overal in goede staat is alvorens u begint een sedumdak aan te leggen.

Gadero TV: Aanleginstructie lichtgewicht groen dak
play video

Stap 1 Anti-worteldoek 

Is uw dakbedekking niet wortelwerend? Begin dan met een laag anti-worteldoek (sowieso aanbevolen). Maakt u meerdere banen, leg deze dan met 50 cm overlap over elkaar heen. Bij een Lichtgewicht groendak heeft u niet per se een laag beschermfolie nodig, bij een Traditioneel Groendak wel. Rol de beschermfolie haaks uit over uw dak of over uw anti-worteldoek. 

Stap 2 Drainagelaag aanbrengen

Rol de drainagebanen haaks uit over de wortelwerend folie. Indien nodig snijdt u de drainage op maat met een stanleymes. Doe dit NIET op uw dakbedekking, maar op de grond. Zo beschadigt uw dak nooit. Bij een Lichtgewicht Groendak werkt u met de C20 Drainage van Sempergreen en bij een Traditioneel Groendak met de 20R drainage. 

Stap 3 Scheidingsprofiel (L-profiel) plaatsen

Het L-vormige scheidingsprofiel dient als scheiding tussen uw lichtgewicht groendak en het dakgrind. Leg het profiel 20 a 30 cm van uw dakrand vandaan. Plaats de lip van het profiel naar binnen toe (waar uw sedum komt te liggen). Deze aluminium profielen zijn 2 meter en desgewenst eenvoudig met een ijzerzaag in te korten. 

Stap 4 Substraatrol aanbrengen

Bij een Lichtgewicht Groendak van Sempergreen werkt u altijd met een substraatrol. Deze substraatrol rolt u haaks uit over uw drainagebanen. Let op dat de banen elkaar niet overlappen. Besproei uw substraatrol net zo lang totdat deze volledig volgezogen zit met water. De 40 mm (s40) substraatrol houdt meer vocht vast en is geschikt voor daken op het zuiden en voor platte daken in Belgie of Frankrijk. De 20 mm (s20) is lichter van gewicht en volstaat meestal in Nederland. Wel bij exterme hitte uw sedummatten bewateren. 

Systeemopbouw Sempergreen Lichtgewichtdak

Let op, bij een Sempergreen Traditioneel Groendak werken we met een laag Daktuinsubstraat in plaats van een substraatrol (bij een Lichtgewicht Groendak). De overige stappen kunt u gewoon volgen. 

Stap 5 Sedummatten uitrollen

Rol de sedummatten (vegetatiematten) haaks uit over uw substraatrol. De meest populaire sedummat van Sempergreen is de Bees & Butterflies. Waar nodig met een oud broodmes, oude ijzerzaag of eventueel een stanleymes inkorten. Zorg dat meerdere banen elkaar niet overlappen.

Stap 6 Aanvullen met dakgrind

Stort dakgrind tussen uw Lichtgewicht Groendak en uw dakrand. De grindlaag van 16-32 mm grind (meestal riviergrind) kan aangevuld worden tot gelijke hoogte van het groendak. Heeft u een strook van 20 cm rondom vrij voor grind, hanteer dan ongeveer 1 zak grind per strekkende meter.

3. Sedummatten in tuin borders

Wilt u de kruidenmat, mixmat of Bijen en Vlinders sedummat aanleggen in uw tuin borders? Dat is ook goed mogelijk. Wel moet de ondergrond goed drainerend zijn, dus niet blijvend nat. De ideale opbouw is dan, wortelwerend doek, laag van 6 cm daktuinsubstraat en dan de vegetatiemat.

Sempergreen Groendak sedum

Bewater uw groendak bij droge periodes. In onze webshop kunt u alle benodigde Sempergreen sedum groendak artikelen kopen. Wij zijn officieel verkooppunt van Sempergreen en bezorgen in heel Europa.

Gerelateerde klustips van Gadero