#224 Tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting aanleggen

Bent u benieuwd hoe u het beste tuinverlichting kan aanleggen in uw tuin? In deze nieuwe Gadero TV #224 zal Ronny u laten zien hoe u verschillende varianten van tuinverlichting kan aanleggen. In deze Gadero TV zal gebruik worden gemaakt van staande buitenlampen, grondspots en muurverlichting. In aflevering #38 van Gadero TV heeft u al eerder kunnen zien hoe u tuinverlichting kan plaatsen in uw vlonder. Benieuwd geworden? Lees snel verder!

Grondspots, wandverlichting en staande buitenlampen

Voor deze Gadero TV is, zoals eerder benoemd, gebruik gemaakt van verschillende soorten tuinverlichting. Als staande buitenlamp is er gekozen voor de Sus Cube Staande LED Buitenlamp 24V Suslight. Deze is zeer geschikt voor het verlichten van een oprit, grindpad of looppad in uw tuin en schijnt niet direct in het gezicht. Voor de grondspots is gebruik gemaakt van Sus Small Sun 24V Suslight. Deze heeft een lichtbereik van 2.5 meter en heeft een stevige nylon huls die hem beschermt tegen invloeden in de grond. Als laatste is er gebruik gemaakt van de Sus Reverso LED wandlamp van 230V Suslight. Deze schijnt zowel onder als boven en werkt op netspanning, waardoor u deze direct kunt aansluiten op de bestaande netspanning van het huis.

Tuinverlichting staand

Het aanleggen van de stroomkabels

Voor het plaatsen van de verlichting is het belangrijk dat u de kabels alvast heeft geplaatst en met elkaar heeft verbonden. Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van uw tuin en de hoeveelheid verlichting die u wil aanleggen. Een advies is daarom om van te voren een lichtplan te maken. Zo heeft u gelijk een overzicht waar u wat kwijt moet en kunt u dit klaarleggen van te voren. In deze video is gebruik gemaakt van 1x 1 Meter stroomkabel, 1x 2 meter stroomkabel en 3x 5 meter stroomkabel. Vergeet ook niet om een transformer en connector mee te bestellen zodat u uw kabels kunt aansluiten op elektriciteit. 

Grondspots bij boom

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

01 uur

Bouwtijd:

05 uur

Geschatte kosten:

€ 500,00 - € 1.000,00

Benodigdheden:

Schop
Kleine schep
Rubberen hamer
Priem
Ijzeren hamer
Accuboormachine
Schroevendraaier

Stap 1: "Maak een lichtplan"

Voordat u begint met het aanleggen van stroomkabels en het plaatsen van de tuinverlichting, is het aan te raden om een lichtplan te maken. Zo weet u precies waar welke kabels moeten komen en wat de voedingsbron is van het geheel. Op deze manier houdt u eenvoudig overzicht en kunt u altijd terugvallen op uw plan.

Stap 2: "Verwijderen van de bestrating"

Door het maken van het lichtplan, kunt u eenvoudig bekijken waar u bestrating dient te verwijderen. Na het verwijderen van de bestrating kunt u alvast de snoeren uitleggen om te kijken hoe dit uitkomt. Zo weet u of uw plan klopt en kunnen er eventuele aanpassingen nog worden gedaan. Zorg ervoor dat u een kleine geul ingraaft onder de bestrating.

Stap 3: "Kabels leggen"

Na het verwijderen van de bestrating en het uitgraven van de geul, kunt u de kabels gaan leggen. Zorg ervoor dat u deze altijd in een rechte lijn legt! Aan de kabels zit een mannetjes - en vrouwtjes verbinding. Deze kunt u op 1 manier aan elkaar vastmaken. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een zogenaamde t-splitter. Deze hebben een doorvoer op 2 punten en worden aangesloten op de hoofdvoeding. Dit is handig voor losse lampen. 

Stap 4: "Aansluiten van de kabels"

Bestel ook een transformator mee, zodat u uw kabels kunt aansluiten op de verlichting. Alles is handig aan elkaar te koppelen door middel van het plug & play systeem. De transformator zelf is spatwaterdicht en daarom is ook het advies deze binnen te plaatsen. Boor daarvoor een gat in de muur en steek de stekker hier doorheen. Kijk van te voren goed welk deel precies door de muur gaat, zodat u niet de verkeerde kant heeft.

Stap 5: "Plaatsen van de staande lamp"

Als eerst wordt uitgelegd hoe u uw staande buitenlamp kunt plaatsen. Bij deze lamp worden standaard pluggen meegeleverd. Het voedingspunt van de lamp zit onderin, houd er dus rekening mee dat u deze verbindt met de kabel in de grond. Het is aan te raden uw lamp vast te maken aan de betegeling. Boor van te voren een gat in uw tegel waar de kabel doorheen kan en verbindt zo beide kabels met elkaar. Daarna kunt u met behulp van de pluggen en schroeven uw lamp vastzetten op uw bestrating. 

Stap 6: "Grondspotjes plaatsen"

De grondspots zijn net als de staande lampen, eenvoudig aan te sluiten. In dit geval worden ze geplaatst onder de bomen. Steek daarvoor 5 a 10 cm weg in de grond. Leg de bekabeling en de spots hierin en vul ook dit weer aan met ophoogzand en de graszoden. Het mooiste is om rond de bomen grind te plaatsen voor een mooi aanzicht. 

Stap 7: "Wandverlichting plaatsen"

De wandverlichting is geen 24 volt, maar 230 volt. De lamp hoeft niet aangesloten worden op een transformator, maar kan gelijk op een bestaande netspanning worden aangesloten. U kunt de achterkant van deze lamp (de montage zijde) los halen. Deze plaatst u eerst aan de muur en vervolgens kunt u de plaatsen markeren waar de gaten moeten komen. Boor een gat door de muur waar de kabels doorheen moeten. Gebruik 6mm pluggen voor de hoeken waar u 4x40 mm schroeven in kunt monteren. Voor de kabel kunt u het best een 8mm plug gebruiken, deze moet volledig door de gevel heen. De draden koppelt u eenvoudig aan elkaar door middel van de kroonsteen. Draai de moer aan de onderkant goed vast.

Stap 8: "Het behouden van uw gazon"

Het is noodzakelijk om een stukje van uw gazon te verwijderen, wil u de kabels netjes wegwerken. Om uw gazon toch nog mooi te houden is het een aanrader om ongeveer 15 cm uit te graven, zo kunt u later uw graszoden weer netjes terug plaatsen. Leg eerst wat ophoogzand in de geulen die u heeft uitgegraven voordat u de kabels hier in plaatst. Draai de kabels in elkaar en vul het daarna weer op met ophoogzand. 

Tips van Gadero

  • Bestel 1 a 2 zakken ophoogzand voor uw bestrating. Zo kunt u alles recht leggen of eventueel herstellen. Sla uw bestrating aan met een rubberen hamer.
  • Gebruik een tijdschakelaar voor uw tuinverlichting. Zo hoeft u niet zelf telkens de verlichting bij langs en gaat deze om een bepaalde tijd aan.
  • De transformator heeft een 25 watt systeem. Houdt er rekening mee dat deze 80% belast mag worden en niet meer!

Buitenverlichting in de avond

Gereedschappen en materialen

Liever een ander soort tuinverlichting? Bekijk dan eens de eikenhouten buitenlamp van Sus Oak of de Sus Small Tops tuinspots met grondpin (ideaal voor verlichting bij uw planten)!

Gereedschappen

  • schop
  • kleine schep
  • rubberen hamer
  • priem
  • hamer
  • accuboormachine
  • schroevendraaier

Wandverlichting in de tuin

Meer weten?

Wilt u meer weten over verlichting in de tuin? Of weten hoe u spotjes moet plaatsen in uw vlonder terras? Bekijk dan Gadero TV #38 waarin Henk Jan u uitlegt hoe u dit het best kunt doen. Zelf aan de slag? Bekijk het gehele tuinverlichting assortiment!

Of kom eens langs in onze showroom in Breukelen! Hier hebben wij verschillende tuinverlichting die u kunt bekijken. 

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram