#58 Vlonder maken Hongaarse punt

In aflevering #58 van Gadero TV laten we u zien hoe u een prachtige vlonder kan maken met korte lengtes vlonderplanken, in dit geval leggen we een vlonder in de hongaarse punt. De hongaarse punt komt oorspronkelijk uit de parketwereld, u ziet ze veel bij binnenvloeren.

Voor deze vlonder gebruiken we planken van 90 cm lengte, deze korte lengte vlonderplanken worden gezaagd op 45 graden. Dit kan eventueel ook op 30 graden. Hiermee maakt u een hongaarse visgraat met een scherpe punt.

Zorg voor een stevige fundering. Maak een frame en plaats per plank 3 onderbalken. Zo kan een plank op beide zijden vastgezet worden en wordt gedragen door de middelste onderbalk. Wanneer de planken juist gezaagd worden en de vlonder mooi haaks ligt houdt u precies een driehoek over die in de punt van de planken past. Boor de planken voor met een 3,5 mm boortje en gebruik een verzinkboortje om de schroeven mooi weg te laten vallen. 

Kiest u planken met een gladde zijde en een geribbelde zijde? Zaag de planken dan om en om, zodat u linker en rechter planken heeft. Alleen op die manier kunnen de planken met de juiste zijde naar boven geplaatst worden.

Wij raden na montage behandelen met bankirai-olie aan. Zo blijft uw vlonder langer stroef en spoelt vuil en water makkelijker weg. U kunt net als in aflevering 44 desgewenst ook een hele plank rondom uw Hongaarse punt houten terras leggen.

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram