Logo Gadero
service
Blog

Thermisch gemodificeerd hout als gevelbekleding, kan dat?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke

Tijdens uw zoektocht naar nieuwe gevelbekleding komt u thermisch gemodificeerd hout tegen. Dit duurzame, milieuvriendelijk behandelde hout lijkt een goede optie. Toch twijfelt u nog of het geschikt is voor uw gevel. 

Of u thermisch gemodificeerd hout kunt gebruiken als gevelbekleding? Daar vertellen we u alles over in deze blog. 

verschillende diktes Frake Gevelbekleding uitsnede

Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Thermisch gemodificeerd hout is hout wat door middel van stoomdruk ontdaan is van schimmels, ongedierte en veel van het vocht. Houtsoorten als ayous, fraké, vuren en grenen worden in een soort oven geschoven. Bij een temperatuur van 200 graden en met behulp van stoomdruk verandert hier de structuur van het hout. Hierdoor verdwijnen veel van de elementen die hout kwetsbaar maken, zoals schimmels en vocht. Dit maakt het hout zeer duurzaam en geeft zelfs niet duurzame houtsoorten, zoals vuren en grenen, een lange levensduur. 

platowood

Voordelen van thermische modificatie

Een van de grootste voordelen van thermische modificatie is het milieuvriendelijke karakter van de behandeling. Doordat er in principe alleen water en warmte gebruikt wordt is het niet belastend voor het milieu. Dit maakt het een groen alternatief op bijvoorbeeld geïmpregneerd hout. Ook maakt dit thermisch gemodificeerd hout een goede vervanging van hardhout.    Verder zorgt de behandeling ervoor dat het hout een groot deel van zijn gewicht kwijtraakt, doordat veel van het vocht uit het hout verdwijnt. Het ontbreken van vocht zorgt ook voor zeer stabiele planken. De structuur van het hout is namelijk zo dicht dat er niets tussen kan komen, waardoor thermo planken weinig uitzetten en krimpen. Daarnaast krijgt het hout door de stoombehandeling een mooie warme kleur, die vooral bij binnengebruik goed bewaard blijft.

Meer weten over de voordelen van thermowood? Lees dan ook onze blog met de 5 redenen om te kiezen voor thermisch gemodificeerd hout.

thermisch ayous quatro blokprofiel schutting

Thermohout heeft als nadeel dat het hout wat brozer wordt door de behandeling, waardoor u dient op te passen met het transporteren en verwerken van het hout om beschadigingen en scheuren te voorkomen. 

Thermisch gemodificeerde gevelbekleding

Alle voordelen die u hierboven leest maken thermowood uitermate geschikt om te gebruiken als gevelbekleding. Wie wil er nu niet een duurzame, stabiele, lichtgewicht plank met een prachtige warme kleur op zijn gevel hebben? Zoals u misschien al begrepen heeft is thermisch gemodificeerd hout geen houtsoort, maar een benaming van een bepaalde manier om hout te behandelen. Voor uw gevel kunt u dus verschillende houtsoorten kiezen die deze behandeling ondergaan hebben.

Heeft u iets meer budget en zoekt u een luxe uitstraling? Dan kiest u bijvoorbeeld voor thermo ayous. Deze houtsoort heeft een luxe uitstraling en wordt veel gebruikt als alternatief op het duurdere red cedar. Budget opties zijn er ook genoeg op het gebied van thermo gevelhout. Wat dacht u bijvoorbeeld van een gevel van vuren of grenenhout? Nog steeds zeer duurzaam, maar ook heel betaalbaar. Als u echt iets met een bijzondere uitstraling zoekt, dan kiest u voor thermo essenhout. Bij deze houtsoort blijft de vlamtekening heel mooi te zien na de behandeling. 

Berging thermisch essen

Gevelbekleding blind monteren

Thermisch gemodificeerd hout is op zichzelf dus al een hele duurzame keuze, maar als u nog een stapje verder wilt gaan dan denkt u ook na over duurzame montage. Door uw nieuwe gevelbekleding te monteren met clips, maakt u het eenvoudiger om de gevelprofielen te hergebruiken. U schroeft niet in de planken zelf, dus het is makkelijk om ze om te schaven tot iets anders. Bovendien ziet een gevel gemonteerd met clips er heel mooi strak uit, aangezien u geen schroefgaten in zicht heeft. Niet alleen milieuvriendelijk, maar ook heel luxe dus.     Meer weten over thermisch gemodificeerde gevelbekleding? Kijk dan bij ons thermo gevelhout voor alle profielen en beschikbare houtsoorten. Wilt u toch een andere houtsoort voor uw gevel gebruiken? Lees dan ook onze blog over de geschikte houtsoorten voor een gevel.  

Gerelateerde blogs van Gadero