Logo Gadero
service
Blog

De 12 meest gemaakte fouten bij houten gevelbekleding monteren

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst29-06-2020

Gevelbekleding monteren op uw woning of houten schuur is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. U plaatst uw gevel natuurlijk met het idee dat deze jaren kan blijven hangen. Om dit te bereiken is gedegen montage van belang. Wij helpen u deze veelgemaakte fouten te vermijden, zodat u lang van uw houten gevel kunt genieten.

Thermo ayous gevelbekleding

Hoe u dat doet? In het onderstaande artikel hebben we de 12 meest gemaakte fouten op een rijtje gezet. Lees snel verder en zie hoe u deze fouten voorkomt.

1. Ventilatie onderschatten

Gevelbekleding moet goed kunnen ventileren om de volle levensduur waar te maken. Warmte van binnen en kou van buiten zorgen voor grote temperatuurverschillen. Door goede ventilatie kan het hout al deze schommelingen in temperatuur opvangen. Daarom is bij het monteren van houten gevelbekleding op een woning een vakkundige aanpak van belang. Om voor goede ventilatie te zorgen blijft u 2 cm van uw dakrand af en zorgt u dat het gevelhout zowel onder als bovenaan ‘verticaal’ kan ademen. Zorg bij voorkeur voor een opgemetseld onderste gedeelte van uw huis of schuur tot kniehoogte, dit houdt uw planken vrij van opspattend vuil en vocht.    Ventilatie bij gevelbekleding is ook essentieel om de kans op schimmel, rotting en ander vochtproblemen te voorkomen. Open gevelbekleding, zoals rhombus of latten in verschillende breedtes zijn hiervoor ideaal. Gebruik wel altijd een zwart uv-werend doek en zwarte panlatten voor een mooie strakke gevel. 

Hoe u rhombus profielen, de populairste vorm van open gevelbekleding, monteert? Dat ziet u in de onderstaande aflevering van GaderoTV.

2. Hout niet genoeg ruimte geven om te werken

Zorg er tevens voor dat uw hout kan werken, dat wil zeggen kan krimpen en uitzetten. Vooral kunstmatig gedroogd hout en thermisch gemodificeerd hout (ook wel stoomhout genoemd) is geschikt voor gevels. Hier is de werking namelijk al grotendeels uit. Gebruik u vurenhout of Siberisch Lariks voor uw gevel, houdt dan rekening met het krimpen en uitzetten. Kortom de profielen nooit te strak op elkaar monteren maar ruimte (ca 2 mm) houden voor werking tussen de delen. Hout wil vooral in de breedte werken, dus channelsiding en halfhouts profielen altijd monteren met 2 mm ruimte voor werking en niet strak in elkaar drukken. 

Goed gedroogd hout heeft alsnog de neiging om iets uit te zetten, dus monteer uw gevelhout nooit te strak op of in elkaar. Bij bijvoorbeeld halfhouts of channelsiding profielen is het genoeg om de delen losjes in elkaar te schuiven. Als u uw hout niet genoeg ruimte geeft om te werken heeft u kans dat uw gevelbekleding gaan kromtrekken. 

3. Kiezen voor te dunne panlatten

Sjoemel niet met de dikte van uw panlatten. Bij Gadero geven wij het advies om uw profieldikte x 1.5 aan te houden om de dikte van uw panlat te bepalen. Het kan ook zijn dat u dan meerdere panlatten op elkaar dient te monteren om deze dikte te behalen. Dit betekent dat u bij een profiel van 18 mm dik en panlat laag van minimaal 27 mm dik aanhoudt. Waarom? Ook dit heeft te maken met de luchtcirculatie. U zorgt er op deze manier voor dat uw gevel goed kan ‘ademen’, wat cruciaal is voor de levensduur. Bij verticale montage van gevelbekleding kunt u ook kiezen voor één laag panlatten. Zorg er dan voor dat u ventilatielatten met bogen aanschaft. Wat ook veel gedaan wordt bij verticale gevelhout is een dubbele laag van panlatten, dus eerst een verticale laag panlatten met daarop een horizontale laag panlatten om de 50 cm hart op hart. Zo kan lucht ook verticaal bewegen achter uw gevelhout.

Gebruik tevens folietape voor het tapen van uw zwart uv-werend doek. Dek met deze speciale tape de plekken waar u heeft geniet of panlatten plaatst af. Zo zorgt u bij een open gevelbekleding voor een waterdichte wand waar vocht niet bij de schroefgaten en nietgaten naar binnen kan ontsnappen. 

Red Cedar gevelbekleding

4. Panlatten niet behandelen

Voordat u uw panlatten gaat monteren aan uw gevel, raden wij u aan om uw panlatten te behandelen met beits of om reeds geïmpregneerde rachels te kopen. Uw panlatten hebben ook best wat te lijden onder alle temperatuurschommelingen waar het hout aan blootgesteld wordt op uw gevel. Het is dus voor de duurzaamheid van uw gevel van belang dat u deze ook behandelt. 

5. Gevelhout monteren met spijkerpistool

Het is begrijpelijk dat u uw nieuwe gevelhout zo snel mogelijk op uw woning wilt hebben. Om snel te  monteren wordt vaak een automatisch spijkerpistool gebruikt. Op zich is hier niets mis mee, maar bij Gadero zien we dit toch vaak misgaan. De bolkopnagels komen namelijk vaak te diep in het hout terecht. Het is de bedoeling dat de bolle kop van deze nagel op het hout komt te liggen en niet erin. De nagel verliest dan een deel van zijn werking.   Spijkerpistolen schieten, zeker bij relatief zachte en lichte houtsoorten als Ayous en Red Cedar, de bolkopnagel te diep in het hout. Wel kunt u een spijkermachine heel licht afstellen en het laatste gedeelte met de hand doen, met een kleine hamer. Zorg dat u met de hamer vlak slaat en het hout niet raakt om beschadigingen aan uw gevelbekleding te voorkomen.

Hoe het wel kan? In de onderstaande aflevering van Gadero TV laten we zien hoe u gevelbekleding monteert met een tacker.

6. Naden niet laten verspringen

Net als bij een vloer is het belangrijk dat u bij een puntdak de naden van uw gevelbekleding laat verspringen. Dit zorgt ervoor, net zoals bij een vloer, dat u een stevig geheel krijgt. Houd ook aan de kopse kant van de profielen een paar millimeter ruimte over om de werking van het hout op te vangen.

7. Gevelbekleding laten doorlopen tot de grond

Laat uw gevelbekleding niet doorlopen tot de grond. Opspattend water, vuil en stof tast de onderkant van uw gevelhout aan. Door hier ruimte te laten gaat de onderkant van uw gevelbekleding veel langer mee. Maak bijvoorbeeld de eerste 40 cm van uw gevel een muurtje van bakstenen en laat dan uw gevelhout beginnen.

gevelbekleding thermowood grenen boards and batten wand

8. Geen rekening houden met waterafvoer

Voor al het hout geldt in principe dat het langer meegaat als het niet lang vochtig blijft. Dus zorg ervoor dat uw gevel het water goed kwijt kan. Een van de manier om dat te doen is door een afdruipprofiel aan de onderkant van uw gevelplanken te maken. U zaagt dan de planken aan de onderkant schuin af, zodat waterdruppels niet de hoek omgaan maar recht naar beneden druppelen.

9. Gevelhout niet goed behandelen

Behandel uw gevel niet zomaar, want dit gaat niet altijd goed. Veel hoogwaardige gevelbekleding van bijvoorbeeld Fraké, Ayous en Red cedar hoeft u niet te behandelen. Kiest u hier toch voor, laat u dan goed informeren zodat het resultaat niet tegenvalt. Kies ook voor bekende topmerken in beits, zoals Drywood, die ervaring hebben met deze houtsoorten. Het is belangrijk dat u uw gevel altijd met hetzelfde merk behandelt en niet na een aantal jaar wisselt van merk en soort. 

Lees ook onze blog over de beste manieren om Red Cedar te behandelen.

zweeds rabat western red cedar

10. Niet op het gewicht van de gevelprofielen letten

Voor het monteren van uw gevel is het van belang dat u rekening houdt met het gewicht van uw gevelbekleding. Zo zijn hardhouten planken als Padouk en Ipé relatief zwaar en is thermisch gemodificeerd grenen, vuren en ayous erg licht in gewicht. Siberisch Lariks zit een beetje tussen deze houtsoorten in. 

Niet zeker welke houtsoort bij uw gevel past? Lees ook onze blog welke houtsoort kiezen voor gevelbekleding.

11. Geen rekening houden met brandveiligheid

Gaat uw hout op een houten huis monteren? Raadpleeg vooraf uw verzekering wat de voorschriften zijn voor de brandveiligheid. Het brandvertragend behandelen van uw hout is vaak duur. Het is daarom verstandig dat u zich vooraf hier in verdiept. In principe is het voor een gevel aan uw huis voldoende om rekening te houden met brandklasse D en brandvoortplantingsklasse 4. Voor sommige nieuwbouw constructies is brandklasse B vereist. Weet u niet onder welke voorwaarden u huis valt? Dan is het goed om dit eerst uit te zoeken voordat u verder gaat met het uitzoeken van gevelbekleding. 

blokprofiel dubbele rhombus thermowood wand

12. Niet letten op hoeken en ramen

Werkt u met open gevelbekleding van rhombus latten? Reken dan vooraf uit hoe u uitkomt bij ramen en hoeken, zo voorkomt u dat u opeens hele dunne stroken moet zagen of in de lengte happen moet uitzagen voor een kozijn. Vaak kunt u de tussenafstand bij een open gevelbekleding zo afstemmen (uitmiddelen) dat u goed uitkomt bij hoeken en ramen/deuren. Lees ook onze blog over gevelhout in verschillende breedtes om zelf een bijzondere gevel te maken.   Bij houten gevelbekleding op een woning komt de montage zeer nauwkeurig. Raadpleeg ook de bouwkundige voorschriften van het bouwinstituut Centrumhout, zodat u zeker weet dat u volgens de richtlijnen monteert. 

Bekijk onderstaande video om te zien hoe u thermo Fraké monteert!

Bij Gadero vindt u alles om uw gevel compleet te maken. Zo hebben wij veel verschillende soorten gevelbekleding, van rhombus tot channelsiding en van triple blokprofiel tot halfhouts rabat. Bovendien vindt u verschillende thermisch gemodificeerde gevelprofielen in ons assortiment. Ook hebben wij een groot aanbod aan Red Cedar hout, zowel Clear and Better als Select Tight Knotty. Bekijk ook onze meest verkochte gevelbekleding om te zien wat populair is bij klanten die u voorgingen.