Logo Gadero
service
Gadero TV

#166 Hardhouten vlonder leggen - Kasteelvlonder

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst25-03-2020

In deze aflevering van Gadero TV ziet u hoe Ronny een vlonder van Garapa hardhout plaatst. Deze Garapa hardhouten planken hebben een vergelijkbare kwaliteit met Bankirai. Deze terrasplanken zijn erg stabiel en hebben een dichte structuur, op deze manier is er minder opname van vocht en alg. Hoewel het een hardhoutsoort is, zijn de planken niet te hard. Daardoor zullen ze niet zo snel scheurtjes vertonen. Garapa is populair vanwege de prachtige kleur. 

Houten vlonder Kasteelvlonder

Garapa hardhout

Garapa hardhout is een aanrader voor iedereen die op een eenvoudige manier een luxe vlonder wilt creëren. De houtsoort Garapa is perfect wanneer u op zoek bent naar een goede balans tussen prijs en kwaliteit. Garapa hardhout valt onder duurzaamheidsklasse 2, met een levensduur van wel 20 jaar. Het is een zeer stabiele houtsoort die weinig werking kent. 

Wanneer u de glad geschaafde zijde van deze hardhouten terrasplank behandelt met onze speciale Bankirai-olie, verlengt u niet alleen de levensduur, maar blijft de kleur ook langer behouden. Lezen3 redenen om uw hardhouten planken te behandelen met hardhoutolie.

Houten vlonder Kasteelvlonder

Kasteelvlonder leggen

Het voordeel van het legpatroon 'kasteelvloer' is dat u met korte vlonderplanken kunt werken. Want korte vlonderplanken zijn goedkoper dan lange planken. De kasteelvlonder kenmerkt zich door de vele verspringende naden. Ons advies is om RVS A2 vlonderschroeven te gebruiken. In de video gebruiken wij een verzinkboortje, zodat de schroefkoppen dieper in het hout zitten. U herkent een kasteelvlonder aan dat planken met naden verspringen over een drietal planken. Dit zorgt voor een zeer luxe uitstraling. Houd rekening met 8-10 mm tussenruimte. Er worden vrijwel altijd planken ‘opgesloten’, u dient daar ook zeker tussenruimte aan te houden van een paar millimeter.

Heeft u toch liever een vlonder zonder zichtbare schroeven? Bekijk dan de terrasplank met B-fix clips.

Rekenhulp vlonder monteren

Gebruik onze handige vlonder rekentool voor het berekenen van de benodigde materialen met deze garapa 21x145 plank glad. Klik op onderstaande banner om de rekentool te starten. Vul vervolgens de afmetingen van uw terras in en kies de accessoires.

Houten vlonder Kasteelvlonder

Voordelen vlonder Garapa hardhout

 • Prachtig hardhout voor een lage prijs

 • Duurzaamheidsklasse 2: vrij duurzaam

 • Weinig tussenruimte nodig, een minimum van 8-10 mm

 • Deze vlonderplanken worden niet snel glad

 • Luxe uitstraling

Het nadeel van Garapa is dat het net als eikenhout bepaalde (looi)zuren in het hout heeft. Deze zuren geven vlekken bij (goedkope) RVS en verzinkte schroeven. Zoals eerder benoemd, adviseren wij RVS A2 vlonderschroeven te gebruiken. Daarnaast is voorboren noodzakelijk.

Bekijk ook onze vlonder klustip pagina. Hier staan veel handige tips en weetjes over het plaatsen van vlonders, u kunt hier extra inspiratie op doen. Met onze tips kan elke doe-het-zelver gemakkelijk een schutting plaatsen.

Houten vlonder Kasteelvlonder

Gadero Tip: Gaat u de zijkant afzagen met een cirkelzaag en zaaggeleider? Let erop: houd er rekening mee dat u maximaal 5 centimeter over de balk afzaagt. Wanneer u meer dan 5 centimeter aanhoudt, krijgt u een zwakke plek in uw vlonder.

Materialenlijst Garapa vlonder

Gereedschappenlijst Garapa vlonder monteren

 • Haakse hoek

 • Cirkelzaag

 • Potlood

 • Schep

 • Zaaggeleider

 • Rolmaat

 • Accuboormachine

Bent u er nog niet over uit welke vlonderplank u gaat kiezen? Lees onze blog over: Welke houtsoort past bij uw vlonder?

Meer Gadero TV afleveringen