Logo Gadero
service
Gadero TV

Metalen frame bekleden met Ipé hardhout

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst07-08-2021

In deze Gadero TV laten we u zien hoe u een metalen frame kunt bekleden met 1.9 x 9 cm smalle Ipé planken. We laten u eerst zien hoe u de vlonder monteert en vervolgens de achterwand en de luifel.

Benodigdheden:

  •  Boormachine

  •  Slagschroefmachine

  •  Cirkelzaag

  •  Afkortzaag

  •  Handzaag

  •  Rolmaat

  •  Afstandhouders

  •  Lijmklem

  •  Boortjes en bitjes

  •  Ringsleutels (voor de stalen constructie)

1
Zorg dat de onderconstructie op een waterpas ondergrond staat

Het is belangrijk dat de constructie recht staat. Dit kan zijn op stelconplaten (zoals het showterrein in Breukelen), maar niet iedereen heeft dit in de tuin. Het is ook mogelijk om de constructie te plaatsen op tegels, zoals bijvoorbeeld 30x30 cm tuintegels.

2
Het vastzetten van de vlonderplanken

De planken worden vastgemaakt met zelftappende schroeven van 4.2 x 32 mm. Zorg dat u eerst gaat voorboren in het hout en staal met een 3.5 mm boortje. Zo zorgt u ervoor dat de kop van de schroeven niet wordt belast. De planken kennen weinig werking, waardoor u enkel een tussenruimte nodig heeft van 5 mm. Gebruik hiervoor 5 mm afstandhouders.

Tip! Wilt u liever een bredere variant gebruiken? Zorg dat voor langere en dikkere schroeven voor de montage. 

3
Het monteren van de achterwand

Vanaf de vlonder kunt u doorwerken naar boven. Houdt rekening met 5 mm tussenruimte tussen de laatste vlonderplank en de eerste plank van de achterwand. Ook deze kunt u vastzetten met de 4.2 x 32 mm zelftappende schroeven. 

4
De montage van de luifel

Na het monteren van de vlonder en vervolgens de achterwand, is het tijd voor de montage van de luifel. Doordat de achterwand is geëindigd met een afgezaagde plank (in de breedte), is het verstandig om aan de voorzijde van de luifel te beginnen. Wanneer u doorwerkt naar achter, ziet u dat u uiteindelijk uitkomt met twee halve planken bij de overgang van de luifel naar de achterwand. Zo krijgt u optisch het mooiste beeld. 

5
De afwerking

Nadat alle planken zijn gemonteerd, kunt u beginnen aan de afwerking van het geheel. In deze Gadero TV is gebruik gemaakt van planken die over de constructie heen steken. Daarom is het belangrijk aan het einde de zijkanten mooi af te korten. 

Een andere optie is om de voorkant van de luifel dicht te maken met een lange plank. Zo voorkomt u dat de stalen constructie uitsteekt boven uw planken.

6
Verlenging van de vloer (optioneel)

Het is ook mogelijk de vlonder te verlengen. Daarvoor kan gebruikt gemaakt worden van Azobe 5x10 cm balken. Deze zijn dezelfde hoogte als de constructie, waardoor uw vlonder mooi doorloopt. Koppel de balken vast met extra sterke, verzinkte verbindingshoeken.  Als u de planken gaat leggen, zorg er dan voor dat u de breedte van de plank opmeet. Zo eindigt u uw vlonder met een volle plank.

Vlonderplank Ipé Hardhout 1.9 x 9 cm Glad geschaafd

Voor Gadero TV #227 maakt Ronny gebruik van smalle Ipé vlonderplanken van 1.9 x 9 cm. Deze planken zijn zeer hard, nemen weinig vocht en vuil op en als u deze dekdelen vuilvrij (lees blad- en algvrij) houdt worden ze nauwelijks glad. Ook hebben effen geschaafde vlonderplanken een luxe uitstraling.

Deze Ipé vlonderplanken in 9 cm breedte behalen bij een goede aanleg en ventilatie gemakkelijk een levensduur van circa 35-40 jaar. De kwaliteit is zeer goed, echter mag deze nonFas plank beperkt pinholes en jonghout bevatten. Ook kan een plank kleurverschil bevatten, dit is met een (donkere) hardhoutolie eenvoudig op te lossen. De smalle planken met een breedte van 90 mm zijn te gebruiken voor uw dakterras, balkon en vlonder. 

Ipé hardhout is van hoge kwaliteit en gaat meer dan 30 jaar mee. Ipé is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, de Premium en Standaard Ipé variant. Premium Ipé komt van het kernhout van de boom, is wat donkerder van kleur en heeft geen pinholes. Standaard Ipé kent echter meer kleurverschillen en heeft iets meer onregelmatigheden dan de Premium variant.

Lees ook onze blog: Wat is het verschil tussen Premium FAS en Standaard Ipé hout?

Ipe hout luifel onderzijde

Moderne overkapping

Een overkapping op een stalen constructie is wat wij ook wel een 'moderne overkapping' noemen. Vaak nemen overkappingen veel ruimte in beslag in uw tuin en niet iedereen heeft hier de ruimte voor. Een klassieke overkapping heeft staanders die nodig zijn om uw constructie overeind te houden en dat maakt ze vaak enkel geschikt voor grote tuinen. Met een stalen constructie kunt u ook in een kleine tuin genieten onder uw overkapping!

Duurzaamheid

Als u kiest voor hardhout, kiest u automatisch voor duurzaamheid. Deze Ipé vlonderplanken hebben duurzaamheidsklasse 1 en zijn dus het meest duurzaam in deze soort. Wanneer u deze planken goed onderhoudt, regelmatig veegt om alg- en schimmel vrij te houden, zult u extra lang plezier hebben van uw terras met luifel. Algen en vuil zullen zich minder snel hechten aan de plank omdat deze rondom glad geschaafd is. Houdt er rekening mee dat de plank na verloop van tijd zal vergrijzen. Wilt u liever de originele kleur langer behouden? Behandel de planken dan met hardhout olie.

terras wand met ipe hardhout

Producten uit de video

De volgende producten zijn gebruikt in de video of worden door Ronny aangeraden te gebruiken:

Voor uitbreiding van uw vlonder dient u naast bovenstaande lijst, de volgende producten mee te bestellen:

Wilt u tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!