Logo Gadero
service
Blog

Overkapping van Thermo Ayous en Ipé hout

Noëlle
Geschreven doorNoëlle

Bent u op zoek naar mooi en duurzaam hout om zelf een luxe overkapping van te maken voor in uw tuin? Maak dan een unieke overkapping van thermisch gemodificeerd Ayous en een vlonder van Ipé hardhout. Beide houtsoorten zijn erg duurzaam en geven uw tuin zeker een luxe uitstraling dankzij de warme kleuren.

Lees in onze blog meer over Ayous en Ipé hout en hoe u er een moderne overkapping van maakt.

ayous overkapping ipe vlonderplank

Thermische modificatie proces

Ayous is onbehandeld niet geschikt als gevelprofiel. Dankzij de thermische behandeling wordt het tropisch zachthout geschikt gemaakt om te gebruiken als gevelbekleding. Daarnaast zorgt de behandeling ervoor dat het hout duurzamer wordt. Zo geniet u zeker jarenlang van een prachtige overkapping.

Ipé hardhout

Ipé staat bekend als een van de meest duurzame houtsoorten ter wereld. Het hout neemt vrijwel geen vocht en vuil op wat het uitstekend geschikt maakt als luxe vlonder. Zo hoeft u niet bang te zijn dat uw vlonder erg glad wordt. Net als thermo Ayous geniet u jarenlang van een prachtige vlonder.

ipe vlonder overkapping Ayous

Monteren Ayous gevelbekleding

Maak van de Ayous planken een mooie overkapping door de profielen te monteren op achterlatten die 1.5 keer zo dik zijn als uw profieldikte. Dus bij planken van 18 mm dikte gebruikt u panlatten van circa 27 mm dikte. Gebruik bij het monteren van thermo Ayous RVS bolkopnagels of schroeven. Zo voorkomt u dat de houtzuren gaan reageren op het materiaal van het beslag. Er ontstaan dan zwarte vlekken wat zonde is van uw overkapping. Gaat u bolkopnagels gebruiken? Houdt er dan rekening mee dat de bolkop van de nagel boven het hout blijft.

Aanleggen vlonder van Ipé

Ipé hardhout kent nagenoeg geen werking en is zeer stabiel. Zo maakt u een prachtig terras onder uw overkapping van Ayous. Heeft u planken van circa 14.5 cm breedte? Houdt dan rekening met een tussenruimte van slechts 6 mm. Leg de vlonderplanken op onderbalken. Deze plaatst u maximaal 40 cm uit elkaar van hart op hart. Wilt u uw terras graag onzichtbaar monteren? Gebruik dan vlonderplank houders met RVS schroeven.

Ayous gevelbekleding wand

Onderhoud

Wilt u langer genieten van uw Ipé vlonder? Behandel het hout dan met olie of beits voor hardhout. Om de aanhechting van alg te voorkomen is ons advies om voornamelijk in de herfst, wekelijks de vlonder schoon te vegen met een stevige bezem.

Het Ayous kunt u behandelen met een goede olie of beits, zo behoudt u de prachtige warme kleur van het hout. Herhaal deze behandeling om de 2 a 3 jaar herhalen voor optimaal behoud van de kleur. Ons advies is om Woca Exterior Oil Teak te gebruiken. Deze kleur biedt een betere bescherming tegen de zon en dus tegen vergrijzing.

Beitz Naturel Teak Onbehandeld

Lees ook onze handige klustips of kijk eens op Gadero TV voor leuke montage filmpjes. Zo maakt u eenvoudig zelf een overkapping!