Logo Gadero
service
Blog

Top 5 duurzame houtsoorten uit onze eigen regio

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst30-08-2019

Hardhoutsoorten zijn natuurlijk prachtig om te gebruiken in de tuin, maar niet heel milieuvriendelijk. Alleen al het gesleep met al deze exotische houtsoorten de hele wereld over zorgt voor een gigantische Co2 uitstoot. Zoekt u een manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen? Kies dan voor ‘wood from the hood’. In Europa hebben we namelijk ook mooie en duurzame houtsoorten, zoals kastanje en eiken.

board and batten sfeer vuren

Benieuwd naar deze houtsoorten van dichtbij? Bekijk dan hieronder ons lijstje met 5 duurzame “wood from the hood” houtsoorten.

 1. Thermisch gemodificeerd hout

Alleen in Nederland zijn er al genoeg houtsoorten te vinden. Het probleem is alleen dat deze niet al te duurzaam zijn. Nu zijn ze wel te verduurzamen, maar deze methodes zijn ook weer niet allemaal even milieuvriendelijk. Met thermisch modificeren is hier een oplossing voor gevonden. Bij het thermisch modificeren van hout wordt alleen water (in de vorm van stoom) en warmte gebruikt. Hierdoor veranderen houtsoorten met duurzaamheidsklasse 4-5, met een levensduur van zo’n 5 tot 10 jaar, in houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1-2. Dit betekent dat deze houtsoorten minstens 20 tot 25 jaar meegaan. 

Thermisch gemodificeerd grenen hout

Houtsoorten als vuren en grenen, maar ook berken en populierenhout zijn op deze manier te verduurzamen. Thermische gemodificeerd vuren en grenen is bijvoorbeeld heel geschikt om te gebruiken als gevelbekleding of schuttingplank. Thermohout is wel wat broos, dat maakt deze houtsoorten minder geschikt voor een vlonder. 

2. Robinia 

Robinia is ‘hardhout’ uit Hongarije. Deze houtsoort is qua duurzaamheid zeer te vergelijken populaire hardhoutsoorten. Robinia is zeer goed bestand tegen insecten en alleen daardoor al zeer duurzaam. Bovendien komt dit hout veel uit verantwoord beheerde bossen in Hongarije en Bulgarije, waardoor herplant gegarandeerd is. Het nadeel van Robinia is dat hout kruisdradig is en dus graag wil trekken. Vandaar dat u deze houtsoort vaak terugziet in grillige rondhout palen voor een omheining. Toch kan dit hout gevingerlast ook gebruikt worden als vlonderplank.

robinia ronde palen

3. Kastanjehout

Kastanjebomen zijn er genoeg in Europa. Kastanje hout komt dan ook niet van ver. Kastanje heeft als voordeel dat het heel hard is en een lange levensduur heeft. Kastanje is dan ook onbehandeld prima te gebruiken. Kastanje heeft iets rechtere stammen dan Robinia hout, al blijft de vorm een beetje grillig. Kastanje wordt vaak gebruikt voor omheiningen, bijvoorbeeld voor hekken en palen.

Kastanjepoort 120cm breed

4. Siberisch Lariks

Bij Gadero vindt u Lariks en Siberisch Lariks. Hoewel deze houtsoorten in naam op elkaar lijken houden overeenkomsten daar ook wel op. Siberisch Lariks is veel duurzamer dan Europees Lariks. Bij goede montage gaat deze houtsoort wel 20 jaar mee, dit is ongeveer het dubbele van Lariks. Deze houtsoort groeit in Rusland. Door het koude weer groeien deze bomen langzamer, wat stevig en duurzaam hout oplevert. Siberisch Lariks heeft een mooie gele kleur, duidelijke vlamtekening en kleine noesten. Dit hout wordt veel gebruikt als vlonderplank en gevelbekleding.

Siberisch lariks open gevelbekleding

5. Eiken

In een rijtje met duurzaam hout uit de buurt kan eikenhout natuurlijk niet ontbreken. Deze houtsoort wordt al sinds jaar en dag in Nederland gebruikt voor verschillende houten constructies. Eikenhout heeft dan ook een prachtige structuur en veel karakter. Eikenhout is ook nog eens zeer duurzaam en kan prima onbehandeld in de tuin gebruikt worden. Ook binnenshuis is eikenhout nog steeds onverminderd populair.

Meer tips voor duurzaamheid

Meer groen in de tuin Veel schuttingen in Nederland zijn van hardhout. Logisch ook, het ziet er mooi uit en heeft ook nog een lange levensduur. Er zijn echter alternatieven, die ook nog beter zijn voor het milieu. Kies bijvoorbeeld voor meer groen in de tuin. Dat vinden de beestjes leuk en het geeft uw tuin ook nog een levendige uitstraling. Dit gaat heel makkelijk met onze kant-en-klare heggen van de trendy euonymus. Of kies voor tuinschermen van kokosvezel, waar u klimplanten tegen op laat groeien. 

Euonymus dicht begroeid trellis scherm 120 x 180 cm

Meer hergebruiken Hout gaat vaak veel langer mee dan dat wij het gebruiken. Het is een product wat ook vrij makkelijk te hergebruiken is, als het goed gemonteerd en onderhouden wordt. Als u dan toch hardhouten vlonderplanken in de tuin wilt, kies dan voor planken die geschikt zijn voor clips. Zo heeft u geen schroefgaten in uw planken. Dit maakt het veel makkelijker om de planken voor een ander doel te gebruiken, zoals voor een schutting, als u uw vlonder uit uw tuin haalt. 

Padoek duurzaamheidsklasse 1 vlonder

Minder verspillen Een hardhouten boom kan er wel 80 jaar over doen om groot genoeg te zijn om te kappen. Het is dus eigenlijk te gek dat vlonders van hardhouten planken na 5 jaar al vervangen worden, omdat u er toevallig op uitgekeken bent. In plaats van vervangen schuurt of schaaft u uw vlonderplanken en beitst u ze opnieuw, zo ziet u uw vlonder er ook weer fris uit. Zet er nog wat mooie plantenbakken met nieuwe planten op, verplaats uw tuinmeubels of kies voor duurzame vlonderverlichting en uw tuin ziet er gelijk heel anders uit. Wij zeggen streef ernaar om het hout net zo lang te gebruiken als de groeiduur van de boom. Met goede montage en goed onderhoud is dit ook prima mogelijk. 

Voor de bewuste consument zijn er dus genoeg manier om een steentje bij te dragen. Bekijk ook al onze ‘wood from the hood’ producten om in uw eigen tuin aan de slag te gaan.