Logo Gadero
service
Blog

Welke tuinstijlen zijn er?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst04-01-2019

Voor iedere tuin is er wel een geschikte tuinstijl te vinden. Vaak is uw tuin overzichtelijker en voelt het meer als een geheel aan als u kiest voor een duidelijk thema. Zo geniet u meer van uw mooie tuin en de tijd die u hier doorbrengt. Maar zoveel mensen, zoveel tuinstijlen. Wat past er nu bij u? Om daar antwoord op te geven neemt u een aantal zaken in overweging, zoals de inrichting van uw huis, uw persoonlijke smaak en de omgeving. Zo komt u op de beste tuinstijl voor u. Vaak is dit niet één stijl, maar een combinatie van meerdere elementen.

Geostretto cannobio terrastegel stadstuin

Hieronder zetten wij 5 populaire tuinstijlen op een rijtje, zodat u alvast wat inspiratie op kunt doen. 

Moderne tuin

Zijn strakke lijnen en een minimalistische uitstraling de sleutelwoorden voor uw inrichting? Groot kans dat een minimalistische tuin u dan ook aanspreekt. Hierbij staan een strakke indeling en weinig onderhoud centraal. Dat realiseert u bijvoorbeeld door een mooie houten vlonder van kwalitatief hardhout of van milieuvriendelijk Resysta. Als alternatief op hout of kunststof kunt u ook een terras met grote terrastegels maken. Groen mag natuurlijk niet ontbreken in uw tuin, maar meer groen hoeft niet meer werk te betekenen. Zo maakt u met stapelblokken een trendy border waar u onderhoudsarme planten in plaatst. Door dezelfde planten te gebruiken creëert u een homogene en rustige uitstraling. 

Tuin met basalt split modern

Landelijke tuin

Als u in een prachtige omgeving woont die u graag verder ziet gaan in uw tuin, dan kiest u voor een landelijk ontwerp. Bij een landelijke tuin staat de omgeving centraal. U ziet ze dan ook vaak bij woonboerderijen of andere huizen in een landelijk gebied. Hier benadrukt een landelijke tuin het achterliggende gebied. Daarnaast is een open karakter belangrijk, zodat u kan blijven genieten van het weidse uitzicht. Bij een landelijke tuin wordt vaak gekozen voor een specifieke bestrating, van gebakken tegels tot vakken met grind. Daarnaast bestaat deze tuin uit bloeiende borders, die u bijvoorbeeld maakt met getrommelde stapelblokken. Ook een Eiken pergola met begroeiing past goed in een landelijke tuin. 

Landelijke tuin inspiratie

Natuurlijke tuin

Het is hoognodig dat meer mensen de natuur in hun tuin halen. Veel dieren zullen u dankbaar zijn als u kiest voor een meer natuurlijke tuin. Daarnaast zorgt u er ook voor dat regenwater beter weg kan, omdat er weinig tegels in uw tuin te vinden zullen zijn. Bij een natuurlijke tuin zijn strakke lijnen ver te zoeken en heeft de natuur (zoals de naam al doet vermoeden) het meer voor het zeggen. Hierbij maakt u ook gebruik van prachtige natuurlijke materialen. Zo maakt u met hardhouten brugdekdelen een pad door te tuin of gebruikt u natuursteen voor een klein terras. Gebruik daarnaast trellisschermen om een natuurlijke schutting te creëren. Ook een mooie houten vlonder misstaat niet in een natuurtuin. 

Natuurtuin pad bloemen

Kindvriendelijke tuin

U wilt graag dat uw kinderen lekker buiten gaan spelen, in plaats van de hele tijd naar een scherm staren. Daarom zorgt u ervoor dat de tuin de leukste plek is om te zijn. Dit doet u onder andere door speeltoestellen in uw tuin te plaatsen. Daarnaast is een gazon natuurlijk onmisbaar om lekker op te voetballen. Met een onderhoudsarme vlonder van composiet of praktisch terras van keramische tegels heeft u als ouder een mooie plek om uw kinderen in de gaten te houden en om te genieten van mooie zomeravonden. U heeft het natuurlijk al druk genoeg met uw gezin, dus veel tijd voor de tuin zal er voorlopig niet zijn. Kies daarom voor borders met verschillende planten. Dit vraagt weinig onderhoud en is ook een leuke manier voor uw kinderen om kennis te maken met de Nederlandse flora en fauna.

kindvriendelijke tuin

Stadstuin (kleine tuin)

Wat heerlijk dat u in de stad toch een eigen tuin heeft! Maak hier een fijne plek van, waar u van kan genieten. Er zijn verschillende trucjes om uw tuin groter te laten lijken dan deze is. Kies bijvoorbeeld voor een verticale schutting. Dit is helemaal volgens de laatste trend en zorgt ervoor dat uw tuin optisch groter lijkt dan dat hij is. Ook een trendy zwarte schutting is mogelijk. Maak bijvoorbeeld een schutting van zwarte potdekselplanken om ervoor te zorgen dat het groen in uw tuin nog beter uitkomt. Daarnaast zijn smalle vlonderplanken van hardhout ideaal voor een terras op uw balkon of dakterras. Door het lichte gewicht en de lange levensduur heeft u een luxe vlonder nog lang niet aan vervanging toe is. In een kleine tuin kunt u ook verticaal gaan tuinieren, bijvoorbeeld met een houten moestuinscherm. Zo heeft u zelfs met een kleine tuin nog genoeg mogelijkheden om van het buitenleven te genieten.

Stadstuin kleine tuin inspiratie

Bij Gadero hebben we alles in huis om uw tuin in te richten, ongeacht voor welke stijl u kiest. Bekijk ons aanbod aan vlonders, schuttingen, blokhutten en overkappingen om u verder te laten inspireren.