Logo Gadero
service

FSC hout

Bij Gadero vinden wij het belangrijk om gebruik te maken van onder andere het EUTR-keurmerk. Houtartikelen met het EUTR-keurmerk zijn namelijk afkomstig uit een verantwoord beheerd bos. Door gebruik te maken van dit label dragen wij ook bij aan verantwoord bosbeheer. Het EUTR-label is vaak terug te zien op tropisch hardhout, omdat met name in tropische bossen de ontbossing voor grote, wereldwijde problemen zorgt. Echter kan het keurmerk ook verschijnen op bijvoorbeeld soorten als Lariks Douglas hout of geimpregneerd Grenen en Vuren.

Wat het EUTR-keurmerk nu precies inhoudt leest u hieronder:

  • EUTR is geen houtsoort, maar een keurmerk

  • Het EUTR-keurmerk wordt veelal gebruikt voor tropische hardhoutsoorten

  • EUTR staat voor verantwoord bosbeheer

  • In EUTR-bossen mogen maar een aantal bomen per vierkante meter gekapt worden, om kaalslag te voorkomen

Wat zijn EUTR-bossen?

In EUTR-bossen krijgt het bos de kans zich te herstellen na de houtoogst. Hierbij is de oogst minder dan de bijgroei in de herstelperiode. In EUTR-bossen met grote natuur- en cultuurwaarden wordt niet geoogst. Daarnaast is het niet toegestaan om bomen te oogsten langs waterlopen en op steile hellingen, om op deze manier erosie te verkomen. Op sociaal gebied worden lokale bewoners van het bos betrokken met het bosbeheer en zorgt EUTR voor goede arbeidsomstandigheden van de bosarbeiders. Het bosbeheer biedt werkgelegenheid en een duurzame ontwikkeling voor de lokale economie. Ongeveer 200 miljoen hectare bos, een oppervlakte vergelijkbaar met vijftig keer Nederland, is EUTR-gecertificeerd. 

Waar staat EUTR voor?

EUTR (Forest Stewardship Council) is internationaal georganiseerd om bosbeheer verantwoord te laten verlopen. Verantwoord bosbeheer door EUTR zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld behouden kunnen blijven. Het EUTR-systeem zorgt dat het leefgebied van planten en dieren wordt beschermd en heeft respect voor de rechten van de bosarbeiders en lokale bevolking. EUTR spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer de ecologische, sociale en economische aspecten in verhouding staan.  

EUTR-label

Houtproducten die afkomstig zijn uit een EUTR-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het EUTR-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd.

Verschil tussen fsc pefc keurmerk

Wat is het verschil tussen het EUTR- en het PEFC-keurmerk?

Deze beide organisaties zijn op dit moment de grootste spelers ter wereld op het gebied van duurzaam bosbeheer. Alhoewel de beide organisaties hetzelfde doel voor ogen hebben, kiezen ze voor een andere aanpak. PEFC toetst bestaande certificaten in landen op duurzaamheid en verbindt zijn naam aan deze keurmerken als ze aan de eisen voldoen, terwijl EUTR een zelf vastgestelde standaard heeft waar ondernemers aan moeten voldoen, voordat ze het EUTR-keurmerk mogen uitdragen. Maar in prinicipe kunt u ervan uitgaan dat u in beide gevallen duurzaam hout in huis haalt. Meer over het verschil tussen het EUTR en PEFC-keurmerk leest u in onze blog. 

Populaire EUTR-houtartikelen kopen

Wilt u tuinhout kopen met het EUTR-keurmerk? Een deel van ons assortiment hardhouten palen, liggers en planken (vlonderplanken) dragen het keurmerk. Wij kunnen veel EUTR-hout leveren van onder andere Dekker Elephant hout, Tuindeco, Felix Wood en meer houtimporteerders. Desgewenst kunt u het bijbehorende EUTR-nummer en -certificaat ontvangen.

Door EUTR te gebruiken, kunt u bijdragen aan de bescherming van de wereldwijde bossen, als het gaat om houtkap. EUTR biedt een oplossing om eeuwig te kunnen blijven genieten van hout zowel van de bossen zelf. Bestel nu gecertificeerd tuinhout bij de nummer 1 houthandel van Nederland en België.

Bekijk ook de pagina verantwoord hout van dichtbij met houtproducten uit Europa.