Logo Gadero
service
Gadero TV

Vlonder aanleggen Ipé hardhout met B-fix clips

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst06-12-2018

In deze Gadero TV ziet u hoe Henk Jan een vlonder monteert van Ipé hardhout met B-fix clips. We werken met 145 mm breedte Ipé vlonderplanken met sponning voor blinde bevestiging met clips. Kies uit de luxe variant met veel lange lengtes of zoals wij met de korte terrasplanken, beter bekend als buitenparket. Desgewenst ook verkrijgbaar in 95 en 120 mm breed. Kies daaruit 21 of 25 mm dikte.

1
Fundering leggen met houten balken

Houd bij het leggen van de balken 30 centimeter tussenruimte aan. 

2
Plaatsen van de Ipé hardhout planken

Leg de Ipé hardhout planken zo neer, dat ze verspringen en de naden niet op elkaar aansluiten voor een zo mooi mogelijk effect. Bespaar nooit op uw fundering is ons advies. 

3
Montage van de B-fix clips

Let op bij hardhouten vlonderplanken geschikt voor B-fix clips is de onderkant altijd smaller dan de bovenzijde. Zo vallen de clips mooi weg en heeft u weinig tussenruimte. Monteer de clips in 2 fases. Eerst schuift u 1 clip erin en monteert deze losjes. 

In deze video laten we de planken verspringen, gebruik hiervoor 2 clips. De clips nooit te strak monteren, maar gewoon in elkaar schuiven zodat de plank nog ruimte heeft voor werking. 

4
Gebruik de rubberen hamer

Tik met de rubberen hamer de plank iets aan, zodat u zeker weet dat de plank goed op de plek zit.Daarna kunt u de schroef definitief vastschroeven.

5
Veeg de vlonder en olie deze

Tip! Doe uw schoenen uit als u de vlonder gaat vegen. Zo krijgt u geen zichtbare voetafdrukken op het hout. Hierna kunt u de vlonder oliën voor extra duurzaamheid. Hoe u een vlonder het beste kunt oliën, ziet u in aflevering #1 van GaderoTV.

6
Startclips

Gebruik aan het begin en einde van het aanleggen van de vlonder startclips. Schuif deze in de sponning en monteer deze op de kopse kant van de balk met 2 schroeven. Wilt u meer weten over werken met B-fix clips? Bekijk dan aflevering #56 van GaderoTV!

7
Uitstekende gedeeltes van de plank afzagen

Teken een rechte lijn door middel van een uitzettouw om de uitstekende gedeeltes van de plank af te zagen met een cirkelzaag. Houd een rechte, lange balk lang de rand van de vlonder en teken dit af. Houd een geleiderail bij de cirkelzaag, zo krijgt u een mooie strakke lijn. 

Vlonderplanken met een clipsprofiel aanleggen

Het Braziliaanse Ipé hardhout staat bekend om zijn stabiliteit (nagenoeg geen werking) en is hierdoor zeer geschikt voor een blinde bevestiging met B-fix clips. Dus als u op zoek bent naar een terrasplank die gelegd kan worden met clips is dit de ideale plank!  Deze clips zorgen voor een tussenruimte van slechts 5 mm. Bekijk hier het gehele overzicht van onze verschillende soorten houten terrasplanken voor clips, bijvoorbeeld luxe Mukulungu hardhout, betaalbaar Garapa of zeer duurzaam Padouk

Vlonderplanken Ipé hardhout monteren met B-fix clips

Zelf stap voor stap een vlonder aanleggen van Ipé met B-fix clips doet u met de video en handleiding van Gadero. Bij deze houtsoort neemt de glad geschaafde bovenzijde weinig vocht en vuil op. Dit zorgt er bovendien voor dat uw terras veel eenvoudiger schoon te houden is en dat er geen ongewenste materialen meer onder uw terrasplanken terecht zullen komen. Met een harde bezem eenvoudig te reinigen, wel bijhouden is ons advies, dan krijgt alg geen tijd zich te hechten. En alg maakt glibberig en glad, niet water. 

Deze planken zijn zeer sterk, worden niet snel glad en zijn eenvoudig schoon te vegen. Dit draagt allemaal bij aan de levensduur en duurzaamheid van de plank.

Voordelen gebruik B-fix clips

Schroeven zorgen voor kwetsbare plekken in het hout, als u clips gebruikt heeft u daar geen last van. Daarnaast kunt u de planken weer hergebruiken, wat het erg duurzaam maakt. Bij 140 en 145 mm breedte planken heeft u aan 1 doos genoeg voor 6m2, bij ongeveer 9 cm brede terrasplanken is dit circa 4m2. Een RVS B-fix classic clip behoort tot de hardlopers onder de blinde montage van terrasdekdelen. De kleur is zilver door de coating, ook verkrijgbaar in zwart.

Gadero Tip: Probeer bij het leggen van de vlonder de plank te laten verspringen, zo heeft u een mooie afstand tussen de planken.

Benodigde materialen van Gadero voor het aanleggen van een vlonder met B-fix clips: 

  • Luxe Terrasplank Vlak Geschaafd Ipé hardhout Voor B-fix Clips 2.1 x 14.5 cm of:

  • Luxe Terrasplank Buitenparket Vlak Geschaafd Ipe Hardhout 2.5 x 14.5 cm voor B-fix Clips

  • Balk Hardhout 4.5 x 7 cm Meest verkocht bij vlonders

  • Bankirai Hardhout Olie 2.5 liter blik

  • Anti worteldoek

  • Hardhout Boortjes in 13 maten

  • B-fix Rand clips RVS voor blinde bevestiging Terrasplanken

  • B-fix Clips RVS voor blinde bevestiging Terrasplanken - Doos 100 stuks

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!