19 aug Schuttingen

Welke hardhoutsoort kiezen voor buiten?

Bent u op zoek naar de juiste hardhoutsoort voor uw vlonder of schutting buiten? In dit artikel vertellen we u alles over hardhoutsoorten. Welke soort hardhout moet u kiezen voor het bouwen van een houten terras, beschoeiing of een schutting?

In deze blog hebben wij 5 zaken voor u op een rij gezet voor het kiezen van een hardhoutsoort voor uw klusproject. Lees snel verder en ontdek de verschillen. 

Welke houtsoort voor welke toepassing

De verschillende soorten hardhout zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Maar welke houtsoort past het best bij welke toepassing? Gaat u een beschoeiing aan het water maken? Dan is de hardhoutsoort Angelim Vermelho of Azobe zeer geschikt vanwege hun duurzaamheid in de grond en in het water. Gaat u een vlonder of schutting maken? Dan wilt u natuurlijk een duurzame plank welke mooi recht is en weinig werking heeft. Dan kunt u het best kiezen voor Bankirai uit Indonesië, Ipé hout uit Brazilië of Garapa hout uit Zuid-Amerika. 

Ipé hardhouten vlonder

Het verschil in duurzaamheid

Voor met name hardhouten palen die de grond in gaan en houten vlonder terrassen die op de ‘grond’ liggen, is de duurzaamheid van extra belang. Azobe en Angelim Vermelho zijn hardhoutsoorten die zeer goed gedijen in de grond en in of rond het water. Beide hardhoutsoorten hebben duurzaamheidsklasse 1. Wel wil met name Azobe hout graag trekken, dus na ontvangst meteen verwerken en verankeren in een constructie is ons advies. Angelim Vermelho staat bekend als een houtsoort die nogal stinkt, echter valt dit in de glad geschaafde uitvoering heel erg mee. Bovendien is Angelim stabieler (minder kans op kromtrekken) dan Azobe. 

Een goedkope hardhouten vlonder- of schuttingplank lijkt misschien aantrekkelijk. Echter een Keruing plank van duurzaamheidsklasse 3 gaat zo’n 10 jaar mee, terwijl een Bankirai of Ipé plank ruim 25 jaar mee gaat. Dit is een groot verschil. Voor vlonders raden wij dan ook aan hardhouten vlonderplanken met duurzaamheidsklasse 1 of duurzaamheidsklasse 2 te gebruiken. Deze gaan lang mee en zijn stabiel van kwaliteit. Bij een houten terras hebben de betere houtsoorten als Bankirai en Ipé hardhout weinig werking en nemen minder vocht op waardoor uw houten terras minder snel glad wordt. Voor schuttingen volstaat vaak een houtsoort als Keruing. Dergelijke hardhouten schuttingplanken kunnen immers goed droogwaaien dankzij verticale montage. 

Azobe hardhouten damwandprofiel

De kwaliteit en werking

Goedkope hardhoutsoorten zoals Keruing hebben veel houtwerking. Dat betekent veel krimp en uitzetting. Als u een vlonder gaat bouwen wilt u dat uw dekdelen minimaal werken en bloeden. Een houtsoort zoals Keruing heeft een sterke werking waarbij een tussenruimte van 10 mm tussen de planken een must is. Ook kan Keruing hout de eerste jaren bloeden.
Bij duurdere hardhoutsoorten zoals met name Ipé of gedroogd Bankirai hardhout is de werking minimaal. Bij een plank van 145 mm breed kunt u een tussenruimte aanhouden. Heeft u iets minder budget voor een houten terras? Dan zijn hardhoutsoorten zoals Garapa en Kapur een prima alternatief. Net iets minder duurzaam en meer werking, maar wel aantrekkelijk geprijsd en bij juiste montage en ventilatie gaan deze zeker wel 15-20 jaar mee. 

Azobe hardhout uit Afrika is erg geschikt als paal in de grond. Deze hardhoutsoort is verkrijgbaar in FAS kwaliteit en B-kwaliteit. U koopt bij Gadero altijd de FAS kwaliteit. Verwerk de Azobe palen gelijk na ontvangst tot schutting zodat ze niet meer kunnen kromtrekken. 

Tip! Vrijwel alle vers gezaagde hardhouten planken willen in hun eerste seizoen buiten in de tuin wel eens tropische stoffen uitzweten. Dit is een natuurlijk proces. Wacht daarom altijd 3-4 weken voordat u uw vlonder gaat oliën. 

Garapa hardhout schutting

Hardheid van de planken

Sommige hardhoutsoorten zoals Massaranduba zijn zeer duurzaam, maar ook erg hard. Hierdoor scheuren deze relatief snel (aan de kopse kant) bij erg warm weer. Bij vochtig weer trekt dit meestal weer dicht. Om het scheuren te voorkomen is het daarom verstandig om altijd eerst voor te boren!

Kleur en vergrijzing van het hout

Verschillende hardhoutsoorten hebben ook verschillende kleuren. Massaranduba hout is bijvoorbeeld heel donkerbruin, terwijl Padoek hout meer rood van kleur is. Alle hardhoutsoorten zullen echter gemiddeld binnen een jaar vergrijzen naar een potloodgrijze kleur. Padoek of Ipé hardhout zal prachtig egaal zilvergrijs verkleuren, terwijl Massaranduba hout juist lichtgrijs zal verkleuren.

Als u uw vlonderplanken (deels) onder een overkapping legt, heeft u minimaal met vergrijzing te maken. In dit geval is de kleur van het hout wel belangrijk. Wie graag de originele kleur van het hout wil behouden moet 2x per jaar fanatiek met hardhoutolie

Tip! Pas op met websites of lokale houthandels die de hardhoutsoort niet vermelden. Dit zijn doorgaans de minder duurzame hardhoutsoorten met meer werking, bloeding en scheuring. Zeker zijn van het juiste hout? Vraag dan bij Gadero uw proefmonster aan. Zo weet u zeker of het echt Bankirai of Ipé hout is. Let daarnaast goed op de kleur, de structuur en het gewicht van de planken. Hier geldt: hoe duurzamer de plank, hoe zwaarder de plank. 

Vergrijsde Garapa hardhouten vlonder

Nu u alles tips kent voor het kiezen van de geschike hardhoutsoort, kunt u beginnen met het vergelijken van de verschillende soorten. Bekijk ons volledige assortiment hardhouten vlonderplanken en ga aan de slag met uw vlonder of schutting!