Logo Gadero
service
Blog

Nog duurzamer met hout in 2021

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan

Henk Jan Bijmolt, directeur van Houthandel Gadero vertelt ons hoe we nog duurzamer met hout in de tuin kunnen werken in de toekomst.

groene tuin duurzaam

1. Verantwoord hout van dichtbij

We willen nog duurzamer met z'n allen. Dat bereiken we met hout kopen met een keurmerk voor verantwoorde kap, denk aan PEFC hout. Ook helpt het enorm door hout uit Europa te kiezen in plaats van hardhout uit verre landen als Brazilie en Indonesie die enorme afstanden moeten varen met vervuilende containerschepen. 

2. Stoomhout stoomt op

Steeds meer zien we in Nederland gestoomd hout. Het leuke is dat we zelfs thermisch gemodificeerd hout uit Nederland hebben tegenwoordig. Thermisch modificeren is daarbij een zeer milieuvriendelijk proces waarbij slechts met stoomdruk houtsoorten als AyousFraké, Vuren en Essen veranderen in een duurzame plank. Door het stoomproces wordt ook de krimp en uitzetting nog eens geminimaliseerd. Voor steeds meer verticale toepassingen, denk aan schuttingen en woninggevels, is stoomhout een alternatief voor tropisch hardhout en het dure/schaarse Red Cedar uit Canada. Let op, stoomhout is vaak relatief zacht, dus soorten als Vuren, Grenen en Ayous zijn niet geschikt als vlonder, met Thermisch Fraké en Essen hout kan dit weer wel. Meer weten over dit behandelde hout? Lees ook onze blog met 5 redenen om voor thermisch gemodificeerd hout te kiezen

Wand Dubbele dubbele rhombus

3. Vakkundige montage en onderhoud

Maar er is meer. De installatie. Immers een vakkundige montage verlengt de levensduur enorm. Gelukkig zien steeds meer mensen dat bijvoorbeeld een schutting 10 cm boven het maaiveld plaatsen bijdraagt aan de levensduur. De onderkant verrot immers veel minder snel.

Ook wordt er steeds minder gelachen als we zeggen dat men het onderhouden van bijvoorbeeld vlonders of gevelbekleding (uit misschien wel 200 jaar oude bomen gezaagd) net zo moet zien als een gouden armband of ring waar men heel zuinig op is. Regelmatig even poetsen dus uw houten objecten! 

We zien bij ons houtbedrijf gelukkig steeds mensen die duurzaam willen monteren. Met onze ruim 400 Gadero TV video's en handige klustips dragen wij ons steentje bij om hierin praktische tips te geven.

Gadero TV 147 Pipowagen

4. Planken met clips = hergebruik en herschaven

Met name bij gevelhout en terrassen bieden wij steeds meer hout met een clips systeem. Deze onzichtbare montage oogt niet alleen strak en modern, ook heeft het voor de toekomst een groot voordeel: men boort en schroeft niet meer in het hout! Dat zorgt ervoor dat de planken volledig her te gebruiken of her te schaven zijn in de toekomst. 

Wilt u bijvoorbeeld na 20 jaar een houten vlonder van 28 mm dikte planken vervangen, dan kunt u dergelijke clips planken zonder schroefgaten eenvoudig demonteren. U zult -bij juiste montage, en juiste ventilatie- verbaasd zijn hoe nieuw de plank er weer uitziet als u slechts 2 mm rondom eraf laat schaven door een schaafbank. Zo heeft u weer een 24 mm dikte plank voor meubels maken of bijvoorbeeld schuttingen bouwen. Wel moet het hout eerst gedroogd worden natuurlijk. Zeker met de stijgende houtprijzen van de laatste jaren kunnen uw clips-planken in de toekomst wel eens meer opleveren dat wij u nu heeft betaald! 

Bij kunststof composiet planken zien we de clips al jaren. Het nadeel van dergelijke WPC planken is echter dat deze weliswaar herbruikbaar zijn maar niet goed afbreekbaar / recyclebaar zijn. Gemeenten (de stort) weten zich er vaak geen raad mee.

Padoek duurzaamheidsklasse 1 vlonder

5. Meer groen, minder materialen

Gaan we nog een stap verder. Dan zien ook steeds meer mensen in dat u bijvoorbeeld een deel van uw houten schutting kan vervangen voor een stalen trellis scherm met bijvoorbeeld groenblijvende Hedera of Euonymus beplanting

Ook het volledig vol straten van uw achtertuin is not-done tegenwoordig. Gaat u bijvoorbeeld een tuinpad maken? Dan is het afwisselen van beloopbare bodembedekkers zoals Kruiptijm of Corsicaanse munt met waterdoorlatende tuintegels een aanrader. U hebt dan circa 40% minder bestrating nodig, draagt bij aan meer groen en zorgt voor een betere hemelwaterafvoer. Extra leuk is dat het niet veel minder geld kost dan vol straten. Bovendien zijn tuinplantjes veel leuker om naar te kijken.

Natuurlijk tuinpad duurzame tuin

Tot slot is een groendak van uw overkapping of pergola met klimplanten als de Klimdruif en Blauwe Regen een groene trend. Beide klimplanten bloeien fraai en de klimdruif zorgt ook nog eens voor lekkere druiven uit eigen tuin. In onze blog geven we ook meer tips voor het begroeien van uw pergola.

Ook kunt u tegenwoordig uw platte dak van uw woning of overkapping volleggen met sedum dakcassettes, zo draagt u bij aan de biodiversiteit. Vlinders en bijen zijn er dol op. Sommige gemeenten geven voor een sedumdak zelfs subsidie. Lees ook onze blog over de 10 voordelen van een groen dak, met alle redenen om nu nog een groen dak aan te schaffen.

groene dak planten sedum

Met een eigen moestuin en/of fruitboom erbij is je tuin helemaal klaar voor de toekomst. Een eigen moestuin maakt u eenvoudig met behulp van onze klustip 'houten moestuinbak maken' of onze kant-en-klare moestuinbakken.

Door deze aanpassen te doen maakt u duurzaam gebruik van hout en hebben nieuwe bomen meer de tijd om te volgroeien. Want groen en zeker ook hout hebben de toekomst, bomen blijven groeien!

Gerelateerde blogs van Gadero