Logo Gadero
service

Rabatdelen

Rabatdelen worden voor verschillende toepassingen in de tuin gebruikt, een daarvan is voor de schutting. Rabat is een verzamelnaam voor planken waar een profiel in zit. Daarom zijn deze planken ideaal voor een schutting, gevel of de wand van een overkapping, zo zijn de planken goed op elkaar te stapelen. Het grote voordeel hiervan is dat je zo een volledige dichte schutting kan creëren, het nadeel van zo’n schutting is dat deze veel wind vangt. Er zijn vele soorten rabatdelen, lees hieronder meer over de verschillen. Gebruik je onze meest populaire potdekselplanken voor een landelijke look of ga je voor een modern strak design met ons Deens rabat?

Schutting gemaakt van rabatdelen

Ben je van plan een nieuwe tuinafscheiding te plaatsen en heb je privacy hoog in het vaandel? Denk dan eens aan een rabat schutting. Wat zo kenmerkend is aan dit type schuttingen is dat de schuttingplanken (ofwel rabatdelen) stapelbaar zijn. Hierdoor sluiten de planken naadloos aan, waardoor je een prachtig geheel krijgt en een hoge mate van privacy. Ook zijn deze planken eenvoudig over de palen te bevestigen. Hierdoor verdwijnen de palen uit het zicht en creëer je een strakke look. 

Wanneer je voor een rabat schutting wil gaan sta je voor verschillende keuzes. Wil je een schutting met horizontale of verticale planken? Welk soort rabatdeel past bij jou? En welke houtsoort? Ben je bereid tijd te steken in het onderhouden van je schutting? En moet je nog rekening houden met een budget? We helpen je graag met het beantwoorden van deze vragen!

Horizontaal vs verticaal

Of je voor een rabat schutting met horizontale of verticale rabatdelen kiest heeft in eerste instantie met jouw smaak te maken. Een horizontale schutting is een moderne keuze, een verticale schutting zorgt voor een optisch grotere tuin. Daarnaast moet je ook bepalen of je een schuttingpoort plaatst en of deze horizontale of verticale planken heeft. Om meer rust en eenheid te creëren kun je voor dezelfde richting kiezen, maar een tegengestelde richting zorgt voor een speels effect. Maar er zijn ook een aantal praktische overwegingen die je moet maken. Daar gaan we hieronder verder op in: 

Horizontale schutting

Een horizontale schuttingen geeft een moderne uitstraling en is makkelijk te decoreren met bijvoorbeeld hangende bloembakken. Zo geef je een unieke touch aan je tuin. Houd er wel rekening mee dat je makkelijk op een schutting met horizontale planken kunt klimmen. Dit is dan misschien niet je eerste keuze wanneer er kleine kinderen in de tuin rondlopen of wanneer je je tuin maximaal wilt beschermen tegen indringers.

Verticale schutting

Een schutting met verticale rabatplanken is een traditionele keuze. Het zorgt voor een strak geheel en een optisch grotere tuin. Halfhouts rabat is hier zeer geschikt voor en tegenwoordig zien we ook een trend dat dit met triple blokprofiel wordt gedaan. Maar de verticale planken zorgen ook voor een stevige constructie, sterker dan tuinschermen. Daarnaast is het makkelijker om zelf de hoogte van je afscheiding te bepalen. Het inkorten van planken is bij deze constructie veel eenvoudiger en minder tijdrovend dan bij bijvoorbeeld tuinschermen. Let wel op dat bij verticale schuttingen horizontale balken (liggers) moeten worden gemonteerd. 

Voor verticale schuttingen is halfhouts rabat zeer geschikt, tegenwoordig zien wij ook een trend dat dit met triple blokprofiel wordt gedaan. 

Soorten rabatdelen

Wanneer je een schutting bouwt met rabatdelen heb je keuze uit verschillende soorten profielen. De meest populaire rabatschutting planken zijn Zweeds rabat, Deens rabat en halfhouts rabat. 

  • Zweeds rabat: Een van ons meest populaire planken is Zweeds rabat. Zweeds rabat gebruiken we veel voor potdeksel schuttingen, maar het is ook zeer geschikt voor gevelbekleding en wanden in blokhutten en overkappingen. Zweeds rabat is aan de onderkant van de plank dikker dan aan de bovenkant en dit heeft verschillende voordelen. Niet alleen ziet het er erg fraai uit, ook zijn deze planken eenvoudig naadloos te stapelen en zorgen ze voor een goede afwatering. Wij adviseren Zweeds rabat voor je potdeksel schutting te combineren met hardhouten palen voor extra stevigheid en duurzaamheid. Heb je een kleiner budget? Dan kun je ook palen van Douglas hout gebruiken.

  • Deens rabat: Deens rabat, ook wel triple profiel genoemd, bestaat uit 3 golven per plank. Dit zorgt voor een moderne uitstraling in elke tuin. Deens rabat is te gebruiken voor je schutting, maar is ook zeer geschikt als wand in een blokhut of overkapping en zelfs als wandbekleding. De drie banen van de plank zorgen voor een mooie doorlopende lijn in je schutting, echt Danish Design! Deens rabat is zowel horizontaal als verticaal te monteren.

  • Halfhouts rabat: Met halfhouts rabat maak je eenvoudig een volledige dichte schutting. Door de sponning aan beide kanten overlappen de planken elkaar. Hierdoor werk je sneller en efficiënter dan bij mes en groef planken, waarbij je de planken in elkaar moet schuiven.  

  • Blokhutprofiel: Planken met een blokhutprofiel zijn stapelbaar en worden alleen gebruikt in combinatie met betonnen sleufpalen, bijvoorbeeld de sleuf betonpaal Zaan. Dit betekent dat delen van de planken in elkaar vallen en zo voor een mooie, strakke afwerking zorgen. Ook is een schutting zeer eenvoudig te monteren door de planken op elkaar te stapelen. Dit profiel heeft een 2-zijdig gelijk aanzicht en is daarom zeer geschikt voor schuttingen. 

  • Dubbel rabat: Dubbel rabat lijkt op blokhutprofielen, echter hebben deze rabatdelen een ronding aan de bovenzijde. Ook deze planken zijn stapelbaar, waardoor je schutting mooi wordt afgewerkt. Ook deze planken worden vrijwel uitsluitend gebruikt in combinatie met gleufpalen. 

Houtsoorten

Rabat schuttingen zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten, denk hierbij aan hardhout, Douglas hout, Red Cedar, Grenen en Vuren. Deze houtsoorten hebben elk hun eigen uitstraling, eigenschappen en duurzaamheid. Hieronder nemen we je mee in de voor- en nadelen van elke houtsoort.

  • Lariks Douglas: Lariks Douglas is een populaire houtsoort die voor verschillende constructies wordt gebruikt zoals schuttingen, overkappingen en vlonders. Het is een van de voordelige houtsoorten en valt in duurzaamheidsklasse 3. Lariks Douglas wordt gekenmerkt door een rose kleur en een duurzaam karakter. Het is harder dan bijvoorbeeld Grenen of Vurenhout, maar niet zo hard als hardhout. 

  • Red Class wood: Red class wood is qua uiterlijk vergelijkbaar met Lariks Douglas, maar is kwalitatief weldegelijk anders. Deze houtsoort is gemaakt van geïmpregneerd naaldhout. Hierdoor heeft het niet de nadelen van Lariks Douglas. Omdat het hout kunstmatig gedroogd is, heeft het een stuk minder werking. Ook is het duurzaam omdat het minder gevoelig is voor schimmel, rot en insecten.  

  • Geïmpregneerde hout: dit type hout is vaak Vuren, Grenen of Lariks Douglas hout dat onder extreem hoge keteldruk wordt gehandeld om het duurzamer te maken. Voordelen hiervan zijn: het hout onderhoudsarm (beitsen is niet nodig) en waterafstotend wordt zonder het hout aan te tasten. Zo kun je een aantal jaar langer van je nieuwe schutting genieten.

  • Thermisch gemodificeerd hout: thermisch gemodificeerd hout is behandeld met stoom om het hout duurzamer te maken. In tegenstelling tot impregneren worden hier geen chemicaliën bij gebruikt, wat beter is voor het milieu. Door hout thermisch te modificeren kan het wel 2 duurzaamheidsklassen omhoog gaan. Dat betekent dat het hout langer meegaat, langer mooi blijft en minder onderhoud vereist.

  • Hardhout: hardhout is ontzettend duurzaam, niet kwetsbaar en zal mooi egaal vergrijzen. Hardhout behoort tot de betere duurzaamheidsklassen. Echter zijn deze planken vrij zwaar en vaak afkomstig uit verre landen. Dit zorgt voor hoge transportvervuiling en de montage vergt meer tijd door al het benodigde voorboren.

  • Composiet: Composiet is een kunststof gemengd met houtvezels. Het is dus geen houtsoort, maar qua uiterlijk niet van echt te onderscheiden. Composiet is ideaal voor iedereen die een kleurvast product zoekt en geen noesten in het hout wil zien. Daarnaast is het composiet licht van gewicht en onderhoudsvrij. De levensduur is circa 20-25 jaar. 

Zwarte rabat planken

Een trend die we de laatste jaren veel terug zien komen is het gebruik van zwarte rabatdelen, waaronder Zweeds rabat zwart een zeer populaire keuze is. En dat snappen wij wel. De donkere kleur geeft een luxe uitstraling aan je tuin en omdat de planken over elkaar heen vallen geniet je van maximale privacy. Hierbij heb je de keuze uit twee soorten planken: geïmpregneerd hout dat 2 keer is zwart gespoten of gedompelde zwarte planken. Wij adviseren de eerste optie, omdat gedompelde planken gevoeliger zijn voor schimmel en sneller vergrijzen.

Tuinpalen voor rabatschuttingen 

Even belangrijk als de planken zijn de palen. Deze zorgen voor de stevigheid van de constructie dus het is van belang dat deze van goede kwaliteit zijn. Ze moeten met name bestand zijn tegen regenwater en vochtige grond. Wij raden daarom hardhouten palen aan. Deze type palen hebben een hoge duurzaamheidsklasse en zijn beter bestand tegen weersinvloeden en schimmels dan bijvoorbeeld grenen of vurenhout. Hierdoor hebben de palen een langere levensduur en ben jij verzekerd van een stevige tuinafscheiding.

Daarnaast heb je nog keuze tussen gewone palen en gleufpalen. Bij normale houten palen worden de planken op de palen geschroefd. Met gleufpalen kan je met stapelrabat een schutting in elkaar zetten. Het voordeel hiervan is dat je veel sneller kunt werken. Ook is het combineren van planken in verschillende kleuren een fluitje van een cent. Zo creëer je een echte unieke schutting. 

Wat kost een rabat schutting?

De gemiddelde kosten van een rabatschutting zijn sterk afhankelijk van de lengte van de schutting. Hoe meer strekkende meters, hoe hoger de prijs. De gemiddelde schutting is circa 15 meter. Daarnaast is de houtsoort een prijsbepaler. Houtsoorten in een lagere duurzaamheidsklasse zijn goedkoper, maar gaan vaak minder lang mee. Gebruik je voor je schutting Zweeds rabat lariks, dan kost dit tussen de €1400 - €1800. Maak je gebruik van Deens Rabat lariks/ hardhout, dan ben je circa €1800 - €4100 kwijt.

Maak je gebruik van onze montageservice om je tuinafscheiding door experts te laten plaatsen? Dit kost ongeveer €1400-€2000,-, afhankelijk van de hoeken en de complexiteit van de klus. Wil je graag het exacte bedrag voor jouw situatie ontvangen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Rabatdelen inspiratie

Rabat schutting plaatsen

Het grote voordeel van rabatdelen is dat ze eenvoudig te stapelen zijn. Hierdoor krijg je een prachtige, strakke schutting waar je niet doorheen kan kijken. Ben jij een handige klusser en ga jij zelf je nieuwe tuinafscheiding plaatsen? Bekijk voor meer informatie en tips over rabatschuttingen vooraf onze blogs, klustips en GaderoTV klusvideo's! Hier vind je praktische informatie over bijvoorbeeld de schroeven die je moet gebruiken, welke palen je het beste kan plaatsen en welke verschillende materialen je nodig hebt. Maar ook lees je hier hoe je onbehandeld hout het beste kunt behandelen en wat de regels zijn omtrent tuinafscheidingen.

Hieronder lees je alvast een beknopt beschrijving van dit proces.

  1. Bepaal waar je schutting komt te staan en maak een uitlijning. Die kun je eenvoudig doen met uitzettouw. Markeer de plekken waar de palen komen. Zorg ervoor dat er 60-70 cm ruimte tussen de palen zit.

  2. Plaats de palen in de grond. Omdat rabat schuttingen geheel dicht zijn is het belangrijk dat de schutting stevig staat. Bij een schutting van 200 cm hoog, gebruik bij voorkeur palen van 300 cm en plaats ze 100 cm in de grond. Bij een schutting van 180 cm hoog kan je het beste voor een schuttingpaal van 275 cm lang gaan en ze ook 100 cm in de grond plaatsen. 

  3. Breng de rabatdelen aan. Begin altijd met de onderkant en zorg dat de planken waterpas staan. Controleer dit tijdens het stapelen regelmatig. Zorg ervoor dat je de onderste plank altijd circa 5 cm boven het maaiveld plaatst. Zo is het hout minder vatbaar voor schimmels en rot die vanuit een natte grond kunnen ontstaan en waait je schutting na een regenbui sneller droog. Omdat rabatdelen aan de onderkant de groef hebben en aan de bovenkant het mes blijft er geen water in de planken staan.

  4. Wanneer je alle rabatdelen hebt gestapeld kan je de schutting mooi afwerken met bijvoorbeeld afdekkappen en afdeklatten.

Tip! Let op dat je de delen nooit strak op elkaar stapelt, maar altijd 2 mm tussenruimte aanhoudt zodat hout kan werken. Vooral gedroogd hout wil uitzetten en vers (nat) geïmpregneerd hout wil vooral krimpen, dus bij laatstgenoemde volstaat 1 mm. Rabatdelen zijn zowel horizontaal als verticaal te monteren. De gewenste uitstraling hierin de doorslag. Horizontaal monteren zien we het vaakst terugkomen. Verticaal monteren zorgt ervoor dat uw tuin optisch groter lijkt. 

Schutting laten plaatsen

Laat je liever je rabat schutting door een professional installeren? Maak dan gebruik van onze handige montage service! Onze vakmensen staan voor je klaar om je bouwproject met veel zorg, kennis en vakmanschap op te pakken. Kwaliteit staat bij ons voorop en wij denken altijd met je mee om jouw droomtuin te realiseren.

Rabat schutting onderhouden

Wanneer je je schutting goed onderhoudt zal hij langer meegaan en ook langer mooi blijven. Kies je voor een schutting van onbehandeld hout? Dan raden wij je aan deze direct na aanschaf te behandelen met beits of olie (afhankelijk van het soort hout dat je hebt gekozen). Is je keuze gevallen op geïmpregneerd hout? Dan is het verstandig om eerst 3 tot 6 maanden te wachten voor je het gaat behandelen. Het impregneermiddel kan namelijk nog gaan 'zweten'. Wanneer je tijdens dit proces de beits aanbrengt, heb je kans dat het niet goed zal hechten.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je niet gevonden waar je naar op zoek was? Bekijk dan ook eens onze tuinschermen, composiet schuttingen en hout beton schuttingen. Maak je schutting helemaal compleet met een bijpassende tuinpoort of een trellisscherm.