Logo Gadero
service

Douglas overkapping

Geniet het hele jaar door van een prachtige Douglas houten overkapping. Het Douglas hout geeft je tuin een robuuste uitstraling. Douglas overkappingen vind je in verschillende uitvoeringen zoals een overkapping met bergruimte of een veranda. Onze overkappingen worden standaard geleverd als bouwpakketten inclusief bevestigingsmaterialen. Dit betekent dat al het hout al op maat voorgezaagd is. Tevens ontvang je er een montagehandleiding bij waarin uitgebreide instructies stap voor stap uitgelegd staan. Op deze pagina vind je een ruime keuze aan luxe Douglas overkappingen.

Voordelen van een Douglas overkapping

Naast de prachtige uitstraling en robuuste look heeft een overkapping van Douglas hout het voordeel dat deze met de juiste behandeling jarenlang mee gaat. Bovendien ben je ook nog eens duurzaam bezig doordat het hout afkomstig is uit Europa. Richt de overkapping van Douglas volledig naar eigen wens in. Het hout is gemakkelijk te behandelen met een beits, impregneer of verf.

Onderhoud 

Douglas hout heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 3-4 en kent een levensduur van circa 10-15 jaar. Wil je graag dat het hout langer meegaat, dan is ons advies om het Douglas te behandelen met een beits of laat het hout impregneren. Kies voor een super dekkende tuinbeits in transparant of ga voor verschillende kleuren. Op deze manier verhoog je de levensduur van het Douglas en vertraag je de vergrijzing van het hout. Bij een transparante beits blijft de warme kleur van Douglas zelfs behouden. Heb je gekozen voor geïmpregneerd Douglas en wil je het verven? Wacht dan altijd minimaal 3 zonnige maanden voordat je het hout gaat schilderen. Dit maakt het uitslaan van impregnatie minder groot.

De verschillende materialen

Voor het bouwen van een Douglas overkapping heb je naast het hout ook nog andere materialen nodig. Denk bijvoorbeeld na over wat je op het dak wil leggen, maar ook welk bevestigingsmateriaal nodig is voor het monteren van bijvoorbeeld Douglas schoren, planken of liggers.

Douglas hout

Douglas hout heeft een prachtige rood/roze tot lichtbruine kleur, wat zorgt voor een warme karakteristieke uitstraling. Bovendien is het een massieve houtsoort, dit betekent dat de balken, liggers, dakbeschot en planken volledig gemaakt zijn van gezaagd hout en dus niet bestaan uit samengesteld hout. Ideaal dus voor een stevige constructie. Douglas heeft een langere levensduur dan vuren of grenen hout. Bovendien is deze houtsoort milieuvriendelijker dan hardhout doordat deze afkomstig is van de Douglasspar. Dit is een snelgroeiende boom en komt uit Europa. Douglas heeft een aantrekkelijke prijs en zorgt dus voor een budgetvriendelijke overkapping. Bij ons heb je de keuze uit geschaafd en glad geschaafd Douglas.

Het nadeel van deze houtsoort is dat deze kan gaan uitzetten en krimpen door warmte en vocht. Is het hout fijnbezaagd dan kan het karakteristieke kop- en krimpscheuren krijgen. Dit heeft overigens geen invloed op de kwaliteit. Deze houtsoort heeft onbehandeld een levensduur van circa 10 jaar en zal vrij snel vergrijzen. Ons advies is om deze houtsoort te behandelen.

Bekijk ook eens ons uitgebreide assortiment met Red Class wood overkappingen. Dit behandelde hout heeft dezelfde kleur als Douglas, maar dan met minder nadelen. Red class wood is ecologisch behandeld, kunstmatig gedroogd (minder werking), niet harsig, spintvrij en noestvast.

Materialen 

Voor het plaatsen van een Douglas overkapping van adviseren wij om de volgende materialen te bestellen:

Dakbedekking

Combineer de Douglas overkapping met het type dakbedekking dat bij jouw wensen past. Wil je bijvoorbeeld een veranda met schuifwanden plaatsen, combineer deze dan met een luxe glazen dak. Of plaats een robuuste kapschuur met echte dakpannen. Hieronder leggen wij je meer uit over de verschillende typen dak en welke dakbedekking hierbij past.

Dakbedekking voor een plat dak

Wanneer je bij ons kiest voor een Douglas overkapping met plat dak, dan heb je de keuze uit EPDM rubberfolie, Easyroofing of dakleer. EPDM is het meest duurzame maar ook het hoogste in prijs. Deze vorm van dakbedekking heeft een levensduur van circa 50 jaar, blijft flexibel, is UV- en ozonbestendig en zeer eenvoudig veilig te leggen. Onze Easyroofing is goedkoper dan EPDM en duurzamer dan dakleer. Dit type dakbedekking is UV-werend en uitstekend geschikt als ondergrond voor een dak van Sedum. Let er wel op dat Easyroofing folie enkel op geschaafd hout of underlayment platen bevestigd kan worden. Liever een goedkopere dakbedekking, kies dan voor dakleer. Het dakleer dat wij verkopen is enkel geschikt om te verlijmen en dus niet te branden.

Dakbedekking voor een veranda

Bij een houten veranda of tuinkamer is bijvoorbeeld polycarbonaat een uitstekende keuze. Helder polycarbonaat is uitstekend geschikt voor een terrasoverkapping op het noorden met weinig daglicht. Deze kanaalplaten zorgen voor 75% natuurlijke lichtinval. Bij opaal polycarbonaat is dit 60% en ben je beter beschermd tegen UV-licht. Dit type dak is uitstekend geschikt voor een terrasoverkapping op het zuiden. Deze platen hebben een UV-werende laag en zorgen indien je kiest voor de hittewerende platen dat het circa 5 graden koeler is onder de terrasoverkapping. Liever een luxe veranda of serre, kies dan voor een glazen dak. Glazen dakplaten zijn relatief zwaar, het is dus belangrijk dat de houten constructie robuust en stevig is. Gebruik minimaal 14.5x14.5 cm dikke liggers en 20x20 cm dikke Douglas staanders zodat deze het gewicht van de dakplaten op kunnen vangen.

Dakbedekking voor een punt- of zadeldak

Wil je graag een mooie kapschuur of blokhut met puntdak plaatsen van Douglas? Dan heb je onder andere de mogelijkheid om het dak te bedekken met Aquapan platen. Deze hebben een granulaat afwerking, zijn licht in gewicht en eenvoudig zelf te leggen. Wil je liever een dakpanplaat met een stoere uitstraling, dan zijn de Easypan profielplaten een uitstekende keuze. Deze dakplaten zijn gemaakt van verzinkt staal en zeer duurzaam. Easypan profielplaten zorgen wel voor een tikkend geluid bij regen. Bij het plaatsen van een stevige kapschuur is het zelfs mogelijk om echte dakpannen te plaatsen. Let er wel op dat deze relatief zwaar zijn. Wil je graag een volledige houten overkapping, kies dan voor Cedar dakshingles. Houd er wel rekening mee dat de shingles bewerkelijk zijn bij montage. Liever een goedkopere optie, dan zijn bitumen dakshingles geschikt. Dakshingles zijn gemakkelijk op maat te snijden, eenvoudig te leggen en beschikbaar in diverse kleuren en verschillende vormen zoals recht, hexagonaal of beverstaart.

Bevestigingsmateriaal

Bestel je een bouwpakket, dan worden alle bevestigingsmaterialen standaard meegeleverd. Ga je zelf een Douglas overkapping of veranda bouwen, dan kan je het volgende bevestigingsmateriaal gebruiken afhankelijk van wat je monteert. Gebruik bijvoorbeeld RVS schroeven voor het bevestigen van Douglas planken. Wil je graag zwarte Douglas planken bevestigen voor bijvoorbeeld een achter- of zijwand, gebruik dan zwart gecoate RVS schroeven. Bevestig de dakbalken en schuine schoren met RVS slotbouten of flenskopschroeven van 100mm. De dwarsbalken monteer je eenvoudig met flenskopschroeven. Monteer vervolgens het Douglas dakbeschot met 4x40mm schroeven. Ga je 12 x 12 cm of robuuste 20 x 20 cm staanders plaatsen, bevestig deze dan altijd op betonpoeren met hoogteverstelling.

Douglas overkappingen inspiratie

Ontwerp

Ontwerp jouw Douglas overkapping volledig naar eigen wens door het materiaal los te bestellen. Of kies voor een standaard Douglas overkapping bouwpakket. Daarnaast is de houten overkapping uit te breiden met diverse accessoires en opties. Het maakt niet uit welke overkapping je kiest zolang jij voor de juiste gaat. Meer inspiratie nodig, bekijk dan ook ons uitgebreide assortiment met tuinverblijven voor nog meer verschillende modellen zoals tuinhuizen of blokhutten.

Afmetingen

Douglas houten overkappingen zijn bij ons beschikbaar in diverse afmetingen. Kies bijvoorbeeld voor een kleine 300 x 300 cm of 400 cm breed Douglas bouwpakket. Heb je een grote tuin en wil je graag een grote houten overkapping, kies dan voor een luxe 900 cm brede Douglas houten kapschuur of moderne 700 x 400 cm Douglas overkapping met zadeldak.

Stijl

Er zijn zoveel verschillende stijlen en typen voor het opbouwen van een luxe Douglas overkapping. Wij hebben een ruime keuze aan houten overkappingen. Denk bijvoorbeeld aan een Douglas overkapping met plat dak, zadeldak of schuin dak. Een overkapping met plat dak leent zich ook uitstekend om te combineren met bergruimte en/of wanden. Of ga voor een veranda van robuust Douglas zodat je heerlijk droog op het terras kan zitten. Liever een stoer en landelijke overkapping, dan is een Douglas kapschuur een perfecte keuze. Bouw een aanbouw overkapping of ga voor een vrijstaand model. Met Douglas hout kan je jouw overkapping volledig naar eigen wensen samenstellen.

Voorzie jouw Douglas overkapping van moderne zwarte wanden. Een Douglas overkapping is tevens uit te breiden met verschillende andere soorten wanden. Kies bijvoorbeeld voor een vaste glazen wand, shutterschermen of maak zelf wanden van potdekselplanken, Zweeds rabat of Deens rabat. Wil je ook in de koude wintermaanden genieten van de overkapping dan zijn glazen schuifwanden ook uitstekend geschikt.

Accessoires

Breidt je Douglas overkapping helemaal uit met diverse soorten accessoires. Voorzie de houten overkapping bijvoorbeeld van duurzame LED verlichting zodat je hier zelfs 's avonds heerlijk kan genieten. Natuurlijk kan een prachtige lounge set of eettafel niet ontbreken onder jouw Douglas overkapping en maak een mooie zithoek. Bij Gadero vind je een uitgebreid assortiment aan tuinmeubels. Ga voor nog meer luxe onder jouw overkapping met bijvoorbeeld een buitenkeuken.

Kosten en budget

Een overkapping is natuurlijk een grote investering waar je liever zo lang mogelijk plezier van wilt hebben maar ook een scherpe prijs voor wilt betalen. Wij hebben hieronder een prijsindicatie voor je opgesteld en enkele bespaartips voor een Douglas houten overkapping.

Prijsindicatie Douglas overkapping

De prijs van een overkapping van Douglas hout kan sterk verschillen. Je bent voordelig uit als je voor een simpel houtpakket gaat. Wil je graag meer luxe en kies je voor meer opties dan loopt de prijs hoger op. Om jou een goede inschatting te geven van de prijzen voor Douglas overkappingen, hebben wij een aantal modellen in verschillende afmetingen voor je op een rijtje gezet.

  • Een veranda houtpakket van 500 x 300 x 250 cm met 15x15 cm staanders zonder bijgeleverde dakbedekking kost ongeveer €440,-

  • Een pergola met harmonica schaduwdoek van 300 x 200 x 300 cm met 8.5x8.5 cm Douglas palen kost ongeveer €310,-

  • Een luxe aanbouw overkapping met polycarbonaat dak en afmetingen 400 x 250 x 250 cm en 11.5x11.5 cm palen kost ongeveer €1100,-

  • Een klein Douglas buitenverblijf met zwarte wanden, geschaafd Douglas, antraciet daktrimmen, EPDM dakfolie, betonpoeren en afmetingen 400 x 300 x 253 cm kost ongeveer €4200,-

  • Een luxe Douglas overkapping met zwarte wanden, geschaafd Douglas, antraciet daktrimmen, EPDM dakfolie, betonpoeren en Steellook raam met afmeting 900 x 300 x 253 cm kost ongeveer €6000,-

  • Een Douglas overkapping met zadeldak, zwarte wanden, rechte zwarte dakshingles, verzinkte dakgootset, witte betonpoeren met verzinkte hoogteverstelling, wegzak preventie, snelbeton en afmeting van 478 x 395 x 348 cm kost ongeveer €5530,-

  • Een luxe Douglas kapschuur met zwarte wanden, antraciet betonpoer, kunststof dakgootset, wegzak preventie, snelbeton, zwarte dakpanprofielplaten en afmeting 1303 x 445 x 360 cm kost ongeveer €17310,-

Hoe maak ik een goedkope Douglas overkapping?

Wil je graag besparen op de houten overkapping? Kies dan voor fijn bezaagd Douglas. Het hout is licht ruw en ongedroogd, waardoor je de eerste maanden kans hebt op vochtuittreding. Fijn bezaagd Douglas is namelijk goedkoper dan glad geschaafd. Daarnaast kan je ook besparen op het type dak. Kies bijvoorbeeld voor een dak met harmonica schaduwdoek of een plat dak. Easy Roofing is namelijk relatief goedkoop. Nog een bijkomend voordeel is om de Douglas overkapping aan je gevel te bevestigen. Een aanbouw veranda bespaart namelijk op de hoeveelheid staanders en betonpoeren die je nodig hebt. Wil je wel een vrijstaand model of carport, plaats dan niet te veel dichte wanden indien je geld wil besparen. Als laatste tip, doe zo veel mogelijk zelf. Wil je Douglas graag behandelen, dan adviseren wij om dit zelf te doen net als het op maat zagen van het hout.

Let op! Bespaar nooit op de fundering van jouw Douglas overkapping.

Vergunning en regels

In de meeste gevallen kan je in Nederland een Douglas overkapping plaatsen zonder vergunning. De meeste gemeenten hebben namelijk dezelfde regels en voorschriften, toch is het advies om je gemeente te raadplegen voordat je een buitenverblijf besteld. In de meeste gevallen geldt voor een overkapping dat deze een maximale hoogte mag hebben van de eerste verdieping + 30 cm en een oppervlakte van minder dan 30m2. Let wel op dat je in veel gevallen wel een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een kapschuur of groot tuinhuis met zadeldak. Wees een stap voor en informeer op voorhand bij jouw gemeente.

Wil je graag meer weten over de regels en voorschriften voor het plaatsen van een overkapping, carport of blokhut? Lees dan onze blog over wanneer heb ik een vergunning nodig voor mijn buitenverblijf?

Bouwproces Douglas overkapping

Ga je een Douglas overkapping kopen, dan dient deze ook nog opgebouwd te worden. Je vindt bij ons alle benodigde informatie en losse producten om zelf een prachtige Douglas overkapping te bouwen. Naast alle benodigdheden zoals hout en accessoires vind je hier ook inspiratie in de vorm van klustips, blogs en Gadero TV video's met allerhande praktische en handige informatie voor het opbouwen van jouw Douglas houten overkapping. Hieronder leggen wij een aantal belangrijke punten uit waar je rekening mee dient te houden bij het opbouwen van jouw overkapping.

Fundering

Bespaar nooit op de fundering van een Douglas overkapping, een goede fundering is namelijk een echte must. Met een stevige en 100% waterpas fundering voorkom je verzakking, scheuren maar ook het scheeftrekken van jouw overkapping. De ondergrond waar je de houten overkapping op wilt bouwen is uiteraard bepalend voor het type fundering dat je gaat plaatsen. Ga voor een stevige fundering en bestel betonpoeren voor de staanders mee. Wil je graag wanden in de houten overkapping plaatsen, bestel dan ook betonbanden mee. Afhankelijk van het type overkapping is het ook mogelijk om deze te plaatsen op een gestorte betonvloer, houten vlonder of luxe keramische terrastegels. Let op! Wij raden plaatsing op composiet of naaldhouten vlonderplanken sterk af. Composiet is niet sterk genoeg om een overkapping te dragen en naaldhout is niet duurzaam genoeg.

Montage

Het monteren van een Douglas overkapping is volledig afhankelijk van het type waar je voor gekozen hebt. Kies je voor een bouwpakket met standaard maatvoering dan ontvang je er bevestigingsmateriaal en een montagehandleiding bij. Ga je liever zelf aan de slag? Kijk dan tussen onze klustips.

Wij hebben een paar tips voor je op een rij gezet voor het plaatsen van een Douglas overkapping.

  • Behandel het Douglas alvorens je het gaat monteren.

  • Probeer Douglas altijd minimaal 10 cm boven de grond te verwerken. Plaats de staanders daarom altijd op betonpoeren en gebruik betonbanden voor de wanden. Voor 12 x 12 cm of 15 x 15 cm Douglas staanders gebruik je 15 x 15 x 60 cm betonpoeren. Ga je robuuste 20 x 20 cm staanders plaatsen, kies dan voor 20 x 20 x 50 cm XL betonpoeren.

  • Voor de dakconstructie van een Douglas overkapping maak je gebruik van dwarsbalken tussen de ringbalken, ook wel gordingen genoemd. Laat deze dwarsbalken 30 à 40 cm aan de voorzijde oversteken over de reeds gemonteerde dragende balken voor een mooi effect.

  • Monteer Douglas vellingdelen met minimaal 4x40 mm schroeven op balken om de 40 x 50 cm. Bij kunstmatig gedroogd Douglas dakbeschot planken adviseren wij altijd 2 mm tussenruimte tussen de delen aan te houden.

  • Wil je er in de wintermaanden heerlijk warm bij zitten? Dan is het ook mogelijk om dakisolatie aan te brengen op het dakbeschot. Bovendien vermindert het ook het risico op condens- en schimmelvorming.

Ben je zelf niet zo handig of kijk je op tegen de montage? Onze montageservice neemt je graag het werk uit handen. Neem contact op met onze montageafdeling voor de mogelijkheden.