Logo Gadero
service
Blog

Waar op letten bij het bouwen van houten overkappingen?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst15-05-2020

Het hele jaar genieten van de tuin, wie wil dat nou niet? Ook als de zomer (weer eens) tegenvalt is het fijn om een plek in de tuin te hebben waar u toch kunt zitten. Dit creëert u met een overkapping! Zo geniet u van uw eigen buitenruimte, ook als het weer even niet meezit of juist als het net iets te warm is. Een overkapping is een hele investering, waarbij u goede keuzes wilt maken.

overkapping

In de onderstaande blog leggen wij u uit waar u op moet letten bij het bouwen van een houten overkapping, zodat u de overkapping van uw dromen realiseert! Lees verder voor onze tips en ga aan de slag.

Wat voor soort overkapping?

Eigenlijk is dit de eerste belangrijke vraag die u uzelf stelt. Welke overkapping ziet u in de tuin? Er zijn veel verschillende soorten overkappingen, maar u kunt ze grofweg indelen in deze 5 categorieën:

  • Aanbouw veranda

  • Vrijstaande overkapping

  • Overkapping met bergruimte

  • Prieel

  • Pergola

Hieronder zetten we deze verschillende overkappingen op een rij.   Aanbouw veranda Een aanbouw veranda is de ideale manier om uw woonkamer te verlengen naar de tuin. Een houten veranda maakt u vast aan uw gevel en is dus direct aan uw huis verbonden. Dit zorgt er ook voor dat u over het algemeen minder hout nodig heeft dan bij een vrijstaande overkapping. Door (glazen)wanden toe te voegen maakt u een beschutte plek waar u het hele jaar door kunt zitten. Het nadeel van een aanbouw veranda is dat het vrij veel licht uit uw woning ontneemt. Dit kunt u opvangen door bijvoorbeeld lichtkoepels.

Gadero Breukelen Beits Schutting Eiken Overkapping

Vrijstaande overkapping Een vrijstaande overkapping kunt u overal in de tuin plaatsen. Vaak zien wij dat klanten deze overkapping plaatsen op een plek waar op een gunstig moment de zon schijnt. Zo creëert u weer een hele nieuwe loungeplek in de tuin. In vrijstaande overkapping heeft u veel keuze uit verschillende soorten en maten. Zo kiest u bijvoorbeeld voor kapschuur of een overkapping met plat dak. Maak uw vrijstaande overkapping compleet met een wand om beschut te zitten.   Overkapping met bergruimte Een overkapping met schuur in multifunctioneel te gebruiken. Zo heeft u een nieuwe loungeplek in de tuin, maar ook een dichte ruimte om bijvoorbeeld uw tuinmeubels in de winter te stallen of uw tuingereedschap op te bergen. Een overkapping met bergruimte is vaak iets duurder, maar u krijgt er dan ook meer voor terug. Een tuinhuis met overkapping vindt u in veel soorten in ons assortiment, voornamelijk met plat dak of puntdak.

blokhut stig met overkapping

Prieel Een prieel is eigenlijk een losstaande overkapping. Bij Gadero verstaan we onder een prieel een open tuinpaviljoen met piramidedak die meestal centraal of achter in de tuin geplaatst wordt. Een prieel is van oudsher een opvallende constructie in de kasteel en landhuis tuinen waar men bezoek ontving voor thee of iets sterkers. Wat een prieel dus vaak opvallend maakt is de vorm van het dak. Met een prieel voegt u een opvallende overkapping toe aan uw tuin.   Pergola Met een pergola maakt u eenvoudig een knusse hoek in uw tuin om te zitten. Een pergola bestaat uit losse balken, die verbonden worden met verbindingselementen. U plaatst hier geen dak overheen. Wel kunt u een pergola bijvoorbeeld combineren met klimplanten om toch een soort gesloten overkapping te maken. Een pergola is de meeste eenvoudige en voordelige manier om een loungeruimte in de tuin te creëren. Maak zelf een pergola met behulp van onze klustip!

Welke houtsoort voor een overkapping?

Lariks Douglas Een overkapping van hout is van verschillende houtsoorten te maken. Hierbij is Lariks Douglas wel verreweg de meest populaire keuze. Deze houtsoort is geliefd om de authentieke uitstraling en robuuste uitstraling. Bovendien is Lariks Douglas zeer betaalbaar hout. Het heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding, zo houdt u de prijs van uw overkapping laag. Gebruik bij Lariks Douglas staanders wel altijd betonpoeren om de levensduur te verlengen. Het is aan te raden om dit hout te beitsen voor een langere levensduur.

Lariks douglas kapschuur overkapping

Geïmpregneerd hout Er zijn ook staanders en balken of kant-en-klare overkappingen verkrijgbaar van reeds geïmpregneerd hout. Het voordeel hiervan is dat het hout al behandeld is en daardoor een langere levensduur heeft. U hoeft daardoor zelf minder aan onderhoud te doen.   Eikenhout Ook Eiken wordt veel gebruikt voor overkappingen. Eikenhout is iets duurzamer dan Lariks Douglas en heeft een prachtige rustieke uitstraling. Echter is eikenhout wel iets grilliger dan Lariks Douglas, bovendien moet u oppassen met welke schroeven u kiest aangezien dit hout looizuur bevat. Van eikenhout maakt u een zeer luxe duurzame overkapping, maar dit is ook terug te zien in de prijs. Bekijk ook onze blog over het verschil tussen lariks douglas en eikenhout voor meer informatie.

pergola eiken

Hardhout Voor pergola’s en dergelijke kleine constructies kunt u ook hardhout gebruiken. Met hardhouten palen weet u zeker dat u een duurzame constructie maakt. Bovendien is hardhout geschikt om direct in de grond te plaatsen. Hardhout heeft een chique uitstraling en kent vaak een fraaie vergrijzing, ideaal voor een pergola met begroeiing. 

Hoe groot moet uw overkapping zijn?

Als u eenmaal besloten heeft wat voor soort overkapping u kiest en welke houtsoort u gaat gebruiken, is het ook belangrijk om de grootte van uw overkapping te bepalen. Voor een aanbouw veranda hebben mensen de neiging om voor een iets minder diepe variant te kiezen, om zo toch lichtinval in huis te behouden. Dit zorgt er echter ook voor dat u er misschien niet mee kunt doen wat u wilt. Stelt u zich voor dat u met de hele familie onder de overkapping zit te eten? Om genoeg ruimte te bieden aan een eettafelset heeft u al snel een overkapping van 4 bij 3 meter nodig. Als u alleen een loungebank wil gaan plaatsen kunt u misschien wel voor een iets minder diepe overkapping kiezen. 

overkapping lariks blauwe deuren

Hoe dik moet de staander voor uw overkapping zijn?

De staanders van uw overkapping vormen de stevige fundering en zorgen ervoor dat uw overkapping goed blijft staan. Het is daarom niet aan te raden om te bezuinigen op staanders. Populaire maten voor een overkapping zijn 12 x 12, 14.5 x 14.5 of 15 x 15 cm palen van Lariks Douglas. Voor een hele robuuste look kiest u voor de 15 x 15 cm palen van Lariks Douglas of 20 x 20 cm palen van eikenhout.

Wat is de maximale overspanning van houten balken?

Om ervoor te zorgen dat uw overkapping lang kan blijven staan, dient u te zorgen voor een stevige constructie. Hierbij vraagt u niet te veel van uw balken, zodat deze niet gaan buigen onder het gewicht van het dak. Hierbij hebben wij voor de dakbalken een handige tabel gemaakt:   Draagbalken tabel (bij tuinoverkappingen met lichte dakmaterialen)

Draagbalken tabel (bij tuinoverkappingen met lichte dakmaterialen)

Wij houden bij dakbalken de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. De bovenstaande tabel houdt rekening met normale vormen van dakbedekking, zoals EPDM, Easyroofing, dakshingles en dakpanplaten. Echte dakpannen zijn wat zwaarder, daarbij is het aan te raden om zwaardere balken te gebruiken.    Voor meer informatie over de overspanning van houten balken leest u onze blog over dit onderwerp. Hier leggen wij uitgebreid uit waar u op moet letten met staanders, dakbalken en dwarsbalken.

58405 tuinhuis overkapping

Welke fundering gebruik ik voor mijn overkapping?

Onderschat het belang van een goede fundering niet, dit zorgt er namelijk voor dat uw overkapping niet verzakt. Zo plaatst u uw staanders bij voorkeur op betonpoeren. Dit verlengt niet alleen de levensduur van uw staanders, betonpoeren zorgen ook voor drukverdeling. Hierdoor verkleint u de kans dat uw overkapping verzakt.

Welke dakbedekking plaatst u op uw overkapping?

Er zijn grofweg 2 daktypes te onderscheiden: een plat dak of schuin dak. Voor een platdak gebruikt u andere dakbedekking dan voor een schuin dak.   Plat dak Voor het bedekken van een plat dak gebruiken veel van onze klanten epdm dakbedekking. Deze dakbedekking is eenvoudig te plaatsen en bestaat uit 1 stuk, u heeft dus geen naden. Bovendien is dit een zeer duurzame vorm van dakbedekking.   U kunt ook kiezen voor een groen dak. Deze dakbedekking bestaat uit sedum vetplantjes die ervoor zorgen dat het hemelwater niet in een keer in het riool terecht komt, maar langzaam wordt afgegeven. Bovendien vermindert het stof en Co2 in de lucht. Een hele milieuvriendelijke keuze dus! Meer weten over deze vorm van dakbedekking? Lees dan ook onze blog over de 10 voordelen van een groen dak.

sedum groen dak

Schuin dak Bij overkappingen zien we bij schuine daken vaak een dak van polycarbonaat. Deze kunststof dakplaten zijn een voordelige manier om uw overkappingen van dakbedekking te voorzien. Benieuwd hoe u polycarbonaatplaten plaatst? Bekijk dan onze klustip polycarbonaat plaat monteren. Ook dakshingles, dakpanplaten en aquapan platen zijn een optie bij een schuin dak.    Pergola Een pergola hoeft eigenlijk niet voorzien te worden van dakbedekking. Toch kan het heel leuk zijn om uw pergola te laten begroeien door klimplanten. Zo krijgt u veel schaduw in de tuin en maakt u een beschutte plek in de tuin.

Welke vloer plaatst u in uw overkapping?

Om uw overkapping af te maken plaatst u een vloer in uw overkapping. Het kan natuurlijk zijn dat u uw overkapping al op een mooi stenen terras geplaatst heeft, dan is dit niet nodig. Maar voor een luxe uitstraling maakt u een vlonder onder uw overkapping. Houten vlonderplanken geven het geheel een chic uiterlijk en voelen bovendien warm aan. Onder uw overkapping kunt u bijvoorbeeld bijbehorende lariks douglas vlonderplanken gebruiken of kiezen voor hardhouten vlonderplanken.

Hoe werkt u uw overkapping af?

Nadat uw overkapping staat zijn er nog een aantal finishing touches die u kunt toevoegen om het geheel af te maken en de levensduur van uw overkapping te verlengen. Denk bijvoorbeeld aan een dakgoot en regenpijp, om ervoor te zorgen dat hemelwater van het dak af kan lopen. Ook kunt u uw overkapping nog beitsen of verven, dit zorgt ervoor dat het hout wat u gebruikt beter bestand is tegen weerselementen.    Zin om zelf aan de slag te gaan? Bekijk onze klant-en-klare overkappingen of ons constructiehout om zelf een overkapping te maken. Lees ook onze klustip zelf een overkapping bouwen van Lariks Douglas hout voor tips!

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!