Bestel uiterlijk zondag 27 april en ontvang je bestelling nog voor het Bevrijdingsweekend! (Let op: dit geldt niet voor producten met een langere standaard levertijd.)
Een overkapping geeft je het hele jaar door een beschutte plek om van je tuin te genieten. Of je nu een overkapping in de tuin wilt plaatsen of een overkapping aan huis (veranda) zoekt, bij Gadero vind je een breed assortiment. Op deze pagina helpen we je de juiste keuze te maken. We bespreken de verschillende soorten overkappingen, daktypes, materialen en handige tips. Zo ontdek je welke houten overkapping, douglas overkapping of aluminium overkapping het beste bij jouw wensen past.
303 producten
Er zijn diverse soorten overkappingen, elk met hun eigen toepassing en stijl. Hieronder de meest voorkomende types op een rij:
Vrijstaande overkapping (tuinoverkapping) – Een losstaande overkapping in de tuin, bijvoorbeeld als prieel of patio-overkapping. Ideaal om een zithoek of buitenkeuken overdekt te plaatsen, los van je huis.
Overkapping aan huis (veranda) – Een overkapping die aan de woning grenst. Dit wordt ook wel een veranda of terrasoverkapping genoemd. Je creëert hiermee een naadloze overgang van binnen naar buiten en een overdekt terras direct aan je huis.
Carport – Een overkapping speciaal bedoeld als beschutte parkeerplaats voor je auto. Een carport kan vrijstaand zijn of aan het huis bevestigd, en beschermt je voertuig tegen weersinvloeden zoals regen, hagel en zon.
Tuinkamer – Een luxe overkapping die (gedeeltelijk) is dichtgemaakt met wanden of schuifdeuren, waardoor een beschutte tuinkamer of serre ontstaat. Zo’n overkapping biedt het comfort van een binnenruimte met het gevoel van buiten, ideaal voor alle seizoenen.
Kapschuur model – Een karakteristieke overkapping met een kapschuur-dak: de voorkant is open, terwijl de achter- en vaak zijkanten dicht zijn. Dit type heeft een hoge nok en een asymmetrisch puntdak waarbij één zijde langer doorloopt. Het resultaat is een ruime, landelijk ogende overkapping die bijvoorbeeld dienst kan doen als sfeervolle loungehoek of houtopslag.
Pergola – Een pergola is een open overkapping met vaak een latten- of balkendak. Pergola’s worden vaak begroeid met klimplanten of voorzien van schaduwdoek. Ze geven een subtiele beschutting en creëren een sfeervolle groene tunnel of zithoek in je tuin.
Het dak van je overkapping bepaalt in grote mate de uitstraling, de hoogte binnenin en de waterafvoer. Enkele populaire daktypes zijn:
Plat dak – Een overkapping met een plat dak oogt modern en strak. Het is constructief eenvoudig en neemt minder hoogte in beslag (handig bij beperkte bouwhoogte of nabij de erfgrens). Vaak wordt een plat dak uitgerust met EPDM dakbedekking voor waterdichtheid.
Puntdak / zadeldak – Dit is een traditioneel zadeldak met twee schuine dakvlakken die samenkomen in een nok (punt). Een puntdak geeft een klassieke uitstraling en creëert extra hoogte en ruimte onder de overkapping. Regenwater loopt makkelijk weg naar beide zijden. Een zadeldak wordt veel gezien bij vrijstaande overkappingen en veranda’s in landelijke stijl.
Kapschuur dak – Een kapschuur heeft een bijzondere variant op het puntdak: de nok zit aan de voorzijde hoger en het dak loopt naar achteren af met een langere schuine zijde. Dit asymmetrische dak zorgt voor een stoer, landelijk karakter en een ruimtelijk gevoel aan de voorkant. Bovendien vang je extra hoogte onder de nok voor bijvoorbeeld een mooie hanglamp.
Lamellendak – Bij moderne aluminium overkappingen ziet men steeds vaker een lamellendak. Dit dak bestaat uit kantelbare lamellen die je kunt openen of sluiten. Zo kies je op elk moment voor zon of schaduw, ventilatie of beschutting. Een lamellendak is een high-end optie die vooral bij strakke, moderne terrasoverkappingen aan huis wordt toegepast. (Naast deze opties bestaan er ook nog lessenaarsdaken (een enkel schuin aflopend dak) en combinatiedaken, maar de bovengenoemde types zijn het meest gangbaar.)
Het materiaal van je overkapping bepaalt de look & feel, maar ook het onderhoud en de levensduur. Bij Gadero bieden we zowel houten als aluminium overkappingen aan:
Houten overkapping: Hout geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan je overkapping. Populaire houtsoorten zijn Lariks/Douglas, geïmpregneerd vuren/grenen en Red Class Wood. Een douglas overkapping (Lariks Douglas) is geliefd vanwege de robuuste uitstraling en duurzaamheid (ongeveer duurzaamheidsklasse 3). Douglas hout vergrijst mooi maar dien je wel te behandelen voor een langere levensduur. Geïmpregneerd naaldhout en Red Class Wood hebben van nature een betere bescherming tegen schimmel en rot door een speciale behandeling. Red Class Wood bijvoorbeeld is geïmpregneerd en gedroogd hout met de uitstraling van Douglas, maar zonder de nadelen daarvan – het blijft vormvast en heeft een langere kleurvastheid. Houten overkappingen zijn sterk, relatief eenvoudig op maat te maken en passen mooi in groene tuinen. Houd er rekening mee dat hout periodiek onderhoud vergt (beitsen of coaten) om het in topconditie te houden.
Aluminium overkapping: Een aluminium overkapping heeft een moderne, luxe uitstraling en is zeer onderhoudsarm. Aluminium profielen (vaak gepoedercoat in neutrale kleuren als antraciet of wit) zorgen voor een strakke afwerking. Dit materiaal is licht maar sterk, roest niet en gaat lang mee zonder veel onderhoud – ideaal voor wie zorgeloos wil genieten van een terrasoverkapping. Aluminium overkappingen komen vaak als compleet bouwpakket, bijvoorbeeld met een dak van lamellen. Ze passen goed bij moderne woningen en zijn ook uitstekend te gebruiken als veranda aan huis. Let op dat maatwerk bij aluminium wat minder flexibel is dan bij hout, dus kies de juiste standaardmaat of een merk dat de door jou gewenste afmetingen biedt.
Bij houten overkappingen speelt de houtbehandeling en afwerking een grote rol in uiterlijk en duurzaamheid. Je hebt grofweg de keuze uit onbehandeld of behandeld hout, en uit verschillende afwerkingen van het oppervlak:
Onbehandeld hout: Bijvoorbeeld vers Lariks/Douglas of eiken. Dit hout heeft een natuurlijke look maar dien je zelf nog te behandelen met beits, olie of verf om het te beschermen tegen vocht, UV en schimmel. Onbehandeld hout vergrijst op den duur en moet regelmatiger onderhouden worden.
Geïmpregneerd hout: Dit hout (vaak grenen of vuren, maar ook Lariks dat dompel geïmpregneerd is) heeft al een behandeling onder hoge druk gehad met een middel tegen schimmel en rot. Geïmpregneerd hout herken je aan de groenige of bruine tint. Voordeel is dat het duurzamer is en direct buitenduurzaam gebruikt kan worden zonder directe behandeling. Je kunt het wel nog eventueel in een kleur beitsen voor de uitstraling.
Glad geschaafd vs. fijnbezaagd: Houten balken en planken kunnen glad geschaafd (vlak en glad oppervlak) of fijnbezaagd (licht ruw oppervlak met zaagsneden) zijn. Glad geschaafd hout geeft een strakke, moderne uitstraling en is prettig om aan te raken (minder splinters). Fijnbezaagd hout oogt juist stoer en rustiek en laat beits vaak beter hechten door het ruwe oppervlak. De keuze hangt af van de gewenste stijl: modern & luxe (geschaafd) of landelijk & robuust (gezaagd).
Overkappingen zijn verkrijgbaar in verschillende bouwpakketvormen. Afhankelijk van je ervaring en wensen kun je kiezen hoeveel je zelf wilt (af)bouwen:
Doe-het-zelf bouwpakket: Je start met losse balken, palen en platen (op standaard lengtes) en gaat zelf zagen en monteren. Vaak krijg je een bouwtekening of stappenplan meegeleverd. Deze optie geeft maximale vrijheid in ontwerp en is vaak budgetvriendelijk, maar vergt wel kluservaring en tijd.
Voorbewerkt bouwpakket: Hierbij ontvang je een pakket waarbij het meeste zaagwerk al is gedaan. Balken en staanders zijn op maat gezaagd en soms zijn sleuven/inkepingen al aangebracht. Je hoeft de onderdelen alleen nog volgens de instructies in elkaar te zetten. Dit bespaart tijd en zorgt voor een passend eindresultaat, terwijl je toch zelf bouwt.
Kant-en-klaar pakket: Een volledige prefab overkapping waarbij alle onderdelen precies op maat en vaak geprefabriceerd zijn, inclusief alle bevestigingsmaterialen. Je zet het pakket als een bouwpakket in elkaar met meegeleverde schroeven en bouten, of laat het desgewenst door een montageservice plaatsen. Ideaal als je snel resultaat wilt en zeker wilt zijn van een perfect passende overkapping.
Welke vorm je kiest, hangt af van je eigen klusvaardigheden, beschikbare tijd en budget. Bij Gadero vind je in de productomschrijvingen duidelijke informatie of een overkapping als DIY-pakket of als prefab kit geleverd wordt.
Afmetingen: Overkappingen zijn er in alle maten, van compacte overkappingen voor een kleine stadstuin tot riante overkappingen van 6 meter of meer breed voor ruime terrassen. Bedenk vooraf hoeveel ruimte je nodig hebt. Meet de beschikbare breedte en diepte op in je tuin of tegen je huis. Typische dieptematen voor een veranda (aanbouw) zijn 3 tot 4 meter, wat genoeg is voor een zithoek. Vrijstaande modellen variëren van ongeveer 3x3 meter tot grote rechthoekige overkappingen van bijvoorbeeld 4x6 meter. Houd ook rekening met doorloophoogte en nokhoogte (bij puntdaken) – belangrijk als de overkapping dicht bij bijvoorbeeld een schutting of het huis staat.
Vormen: De meest voorkomende vorm is rechthoekig of vierkant, maar er zijn ook specialere vormen. Een vierkante overkapping (bijv. 3x3 m prieel) kan mooi symmetrisch staan in een tuin, terwijl langwerpige rechthoekige overkappingen handig zijn voor bijvoorbeeld langs een terras of als carport. Daarnaast bestaan er L-vormige overkappingen of combinaties van modules. Denk aan een L-vorm die ontstaat door een overkapping te combineren met een schuur/berging aan de zijkant – zo’n hoekopstelling is ideaal om zowel een loungeplek als opbergruimte te creëren. Ook twee hoeken van 90° aan elkaar gekoppeld (bijvoorbeeld een hoekveranda die om een hoek van het huis loopt) vallen onder L-vormige overkappingen. Bepaal de vorm op basis van je tuinlayout en gebruiksdoel; met modulaire systemen kun je vaak meerdere vormen realiseren.
Wil je jouw overkapping verder aankleden of functionaliteit toevoegen? Veel overkappingen zijn modulair uit te breiden met extra elementen:
Dichte wanden: Door één of meerdere zijden dicht te maken met wanden kun je meer beschutting creëren tegen wind, regen en inkijk. Je kunt kiezen voor houten wanden (bijvoorbeeld potdekselplanken voor een mooie uitstraling) of glazen/spiegelwand voor behoud van licht. Een dichte achterwand is populair om van een vrijstaande overkapping een knusse loungehoek te maken.
Schuifdeuren en ramen: Met glazen schuifdeuren tover je een open overkapping om tot een flexibele tuinkamer. Je schuift ze dicht bij koel weer of wind, en open bij mooi weer. Zo profiteer je van het buitengevoel met de optie tot afsluiten. Schuifdeuren of -ramen van veiligheidsglas worden veel toegepast bij veranda’s aan huis om een serre-effect te krijgen, of bij luxe prielen om het buitenseizoen te verlengen.
Berging: Heb je ook behoefte aan opslag? Dan kun je kiezen voor een overkapping met aangebouwde berging. Dit is vaak een afgesloten hok of schuurtje aan de zijkant of achterkant van de overkapping, waar je tuingereedschap, fietsen of kussens kunt opbergen. Een combinatie van overkapping + berging is erg praktisch en ruimtebesparend. Je kunt bij sommige modellen direct een bergingsmodule bijbestellen, of je timmert later zelf een wand met deur om een deel van de overkapping af te sluiten.
Doordat veel overkappingssystemen modulair zijn, kun je vaak in fases uitbreiden. Begin bijvoorbeeld met een basis houten overkapping tuin, en breid later uit met zijwanden of een schuifdeur set. Zo stel je stap voor stap je ideale buitenverblijf samen.
Een overkapping gaat jarenlang mee, zeker met het juiste onderhoud. Houten overkappingen vragen periodiek onderhoud: denk aan het schilderen of beitsen van het hout om het te beschermen tegen weersinvloeden. Lariks/Douglas hout kun je bijvoorbeeld het beste binnen een paar maanden na plaatsing behandelen om scheurvorming en vergrijzing te vertragen. Ook is het aan te raden om bij houten palen gebruik te maken van betonpoeren of paalvoeten, zodat het hout niet direct in contact staat met de grond – dit voorkomt houtrot en verlengt de levensduur aanzienlijk. Controleer jaarlijks je overkapping op eventuele groene aanslag of mos (met name op een plat dak of in hoeken) en verwijder dit om vochtproblemen te voorkomen.
Aluminium overkappingen zijn zeer duurzaam en vergen weinig onderhoud. Het is voldoende om de constructie en eventuele dakplaten af en toe schoon te maken met water en een mild reinigingsmiddel. Omdat aluminium niet roest en kleurvast is (door poedercoating), hoeft je je geen zorgen te maken over schilderen. Let wel op de bewegende delen als je een lamellendak heeft – reinig die volgens voorschrift zodat ze soepel blijven werken.
Duurzaamheid betekent ook milieubewust: kies bij houten overkappingen voor hout met een keurmerk (FSC/PEFC) via Gadero, zodat je zeker weet dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Zo geniet je niet alleen nu, maar behouden we samen ook de natuur voor de toekomst.
Moet je een vergunning aanvragen voor je overkapping? Dat hangt af van het type, de afmetingen en de plaatsing. In Nederland zijn veel overkappingen vergunningsvrij te plaatsen, mits ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Voor een vrijstaande overkapping in de tuin (bijvoorbeeld een prieel of kapschuur achterin de tuin) geldt vaak dat deze zonder vergunning mag, zolang de oppervlakte en hoogte binnen de grenswaarden blijven. Meestal moet de overkapping in het achtererfgebied staan (achter de lijn van de voorgevel van je huis), mag hij niet hoger zijn dan circa 3 meter en moet de totale bebouwde oppervlakte binnen een percentage van je tuin blijven. Dit wordt geregeld in het Bouwbesluit en per gemeente kunnen details verschillen.
Een overkapping aan huis (veranda) kan andere regels hebben. Omdat dit gezien wordt als aanbouw aan de woning, is er vaker een vergunning nodig, met name als de overkapping groot is of dicht bij de erfgrens/straatkant komt. Voor een kleine terrasoverkapping aan de achterzijde is vaak geen vergunning nodig, maar aan de voorkant van de woning meestal wel. Ook hier hangt het af van afmetingen en lokale bepalingen.
Ons advies: Ga altijd na wat in jouw gemeente is toegestaan. Je kunt online de vergunningencheck doen (bijv. op Omgevingsloket) of navraag doen bij de gemeente. Zo voorkom je achteraf verrassingen. Twijfel je? Neem gerust contact op met onze experts voor advies – we denken graag met je mee of kunnen je algemene richtlijnen geven. Liever zeker zijn? Dan kun je er ook voor kiezen de overkapping door een professional te laten plaatsen die bekend is met de regelgeving.
Uit de ervaringen van klanten blijkt dat Gadero hoog scoort op service en kwaliteit. Veel klanten waarderen onze goede service en het feit dat we actief meedenken bij het kiezen en samenstellen van hun overkapping. Ook de snelle levering en de kwaliteit van de materialen worden vaak genoemd in reviews. We zijn er trots op dat onze klanten ons aanbevelen vanwege deze positieve ervaringen. Bij Gadero streven we ernaar om elke klant van passend advies te voorzien en bestellingen netjes en op tijd te leveren, zodat je met een goed gevoel kunt bouwen aan je droomproject.
Heb je na het lezen van deze informatie nog twijfels of vragen over welke overkapping je moet kiezen? Kom je er niet uit bij het samenstellen van de juiste maat of opties? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze deskundige medewerkers helpen je graag verder met persoonlijk advies. Of het nu gaat om technische vragen, hulp bij het bestellen of advies over vergunningen – wij staan voor je klaar. Je kunt ons bereiken via WhatsApp, telefoon, e-mail of chat. Samen zorgen we ervoor dat je de perfecte overkapping voor je tuin of terras vindt.