Logo Gadero
service
Blog

Verwachting houtprijzen 2022

Gadero logo
Geschreven doorMaaike
Geplaatst24-02-2022

Het nieuwe tuinseizoen staat voor de deur. Bent u benieuwd naar onze voorspellingen van de prijsstijgingen van hout in 2022? En welke houtsoorten wij dit jaar in ons assortiment hebben? U leest het in ons blog.

tigerhout planken

Wat gaan de houtprijzen doen?

Waar er vorig jaar op de wereldmarkt een daling van de houtprijzen te zien was, zijn de houtprijzen de afgelopen tijd weer flink gestegen. De komende tijd verwachten wij helaas ook weer prijsstijgingen op de wereldmarkt. De prijsstijgingen zijn een gevolg van de toenemende vraag naar hout. Het aanbod van geschikt tuinhout is momenteel minder groot dan de vraag naar hout.

Langere levertijd van houtproducten

In het voorjaar is ons assortiment groot. De maanden voordat het tuinseizoen start, zetten wij ons in voor een ruime voorraad van verschillende soorten hout. Veel hout wat wij verkopen is Europees hout, maar wij bieden ook hout aan van buiten de Europese Unie. Dit hout is niet het hele jaar door beschikbaar vanwege het transport buiten Europa. De container prijzen stijgen, waardoor de hout prijzen ook stijgen. Ipé hout uit Brazilië en Bankirai hout uit Indonesië zijn hier voorbeelden van. Halverwege en aan het einde van het hoogseizoen is de verwachting daarom dat het aanbod van verschillende houtsoorten minder zal zijn.

Lariks Douglas hout

Deze houtsoort wordt onder één noemer geplaatst op onze website. Het hout bestaat uit twee delen: Lariks en Douglas, die veel op elkaar lijken. Deze naald houtsoort is geschikt voor terrasoverkappingen, maar ook voor schuttingen, vlonders of meubelen. Het product is op dit moment ruim op voorraad, maar er wordt dit jaar wel schaarste verwacht vanwege de populariteit van het hout. Over het algemeen zijn de prijzen van Lariks Douglas hout hoog, maar bij Gadero wordt het hout voor een zeer betaalbare prijs aangeboden.

Lariks Douglas Schutting

Red Class Wood

Deze geïmpregneerde naald houtsoort is een geschikt alternatief voor Lariks Douglas. Red Class Wood kan voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Het product wordt veel gebruikt voor overkappingen, schuttingen, pergola en vlonders. Het hout bevindt zich in dezelfde duurzaamheidsklasse als Lariks Douglas, maar de prijs ligt een stuk lager. Ook de beschikbaarheid van het product is momenteel goed.

Padouk

Deze hardhoutsoort is afkomstig uit West-Afrika. Omdat Padouk van buiten Europa komt is het aanbod maar beperkt en zijn de prijzen hoog. Steeds meer mensen ontdekken deze luxe, kwalitatieve houtsoort en kiezen dit hout als bouwmateriaal voor hun vlonder, schutting of gevelbekleding. De voorraad van het hout is momenteel ruim, maar dit kan de komende tijd snel veranderen.

Padouk Rhombus Bekleding Schuttingen

Siberisch Lariks

Dit hout komt uit Oost-Europa, namelijk uit Rusland. Siberisch Lariks is geschikt voor vlonders en gevelbekleding en bevindt zich in duurzaamheidsklasse 3. Deze houtsoort is veel harder dan ander naaldhout vanwege de kou. Het hout is lastig te verkrijgen, mede door de stijgende spanningen tussen Rusland en de Europese Unie. Er wordt dit jaar wel op ingezet om een zo hoog mogelijke voorraad te krijgen.

Thermisch hout

Dit jaar zetten wij ook erg in op het thermisch gevelmateriaal zoals Ayous. Door de thermische stoombehandeling heeft het hout een veel langere levensduur. Ook thermisch essenhout is dit jaar een belangrijk houtproduct. Dit hardhout wordt gebruikt voor vlonders en gevels. Het is een alternatief voor tropisch hardhout zoals Ipé. Het thermisch hout voor buiten is op dit moment een echte trend, omdat het milieuvriendelijk is en naaldhout een langere levensduur geeft. Daarnaast is het hout ook voor mooie prijzen beschikbaar op onze website. 

Garapa

Garapa is op dit moment populair, omdat het een goede balans heeft tussen prijs en kwaliteit. Garapa is een goed alternatief voor Bankirai, want het heeft dezelfde uitstraling (maar is wel geel in eerste instantie). Beide houtsoorten hebben te maken met prijsstijgingen, omdat Garapa afkomstig is uit Zuid-Amerika en Bankirai uit Indonesië. In het hoogseizoen is er kans op schaarste vanwege het verre transport. Garapa hout is geschikt voor vlonders en schuttingen en gaat jaren mee.

Voorraad van het tuinhout

Dit jaar hebben we extra ruimte gebouwd voor orderverwerkingen, zodat het hout snel geleverd kan worden. Ook proberen we bij zoveel mogelijk producten op de website de precieze voorraden te melden. Hierdoor kunt u in de gaten houden of er nog een ruime voorraad is en of het product ook goed verkocht wordt. Vooral bij blokhutten en kant-en-klare overkappingen is deze live voorraad handig, omdat deze producten vaak snel verkocht worden.

Volg ook onze socials of word lid van de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de markt, onze acties en aanbiedingen. Bekijk ook onze nieuwste Gadero TV op Youtube!