Logo Gadero
service
Klustip

Dakterras van Cumaru planken maken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst02-12-2021

In deze klustip laten we u zien hoe u een dakterras maakt. Daarnaast geven we ook een aantal tips waar u op kunt letten bij het maken van een dakterras.

Benodigdheden:

  • Rolmaat

  • Waterpas

  • Boortje

  • Accuboor

  • Zaag

Dakterras van Cumaru Planken
45 minuten voorbereiden
6 uur klussen
€700 - €3000
Gemiddeld
1
De fundering plaatsen

Als u voor de rubberen tegeldragers kiest, plaatst u deze om de 30 cm onder uw onderbalken. Voor de verstelbare terrasdragers adviseren wij om deze om de 50 cm onder uw onderbalken te plaatsen. Leg de onderliggende balken hart op hart 40 cm uit elkaar.

2
De vlonderplanken leggen

De planken die Ronny gebruikt in Gadero TV #238 hebben een sponning waardoor ze blind te bevestigen zijn met Deckwise clips. De Deckwise clips schuift u in de plank en kunt u vanaf de bovenkant schuin door de plank heen en in de onderbalk schroeven. Wel eerst voorboren. De volgende plank kunt u weer in de clip schuiven.

De Deckwise clips hebben geen start of eind clips. Hiervoor zou u de B-fix start en eind clips voor kunnen gebruik. Ronny kiest in deze situatie er voor om de begin en eind plank vast te schroeven op de onderliggende balken. In Gadero TV #119 wordt de montage van Deckwise clips uitgebreid weergegeven.

Dakterras aanleggen

Voor Gadero TV #238 heeft Ronny met hardhouten planken een dakterras gemaakt. Hiervoor heeft hij onze Cumaru hardhouten vlonderplank 2.1 x 14.5 cm voor Deckwise clips gebruikt. Deze planken zijn aan vier zijden glad geschaafd en hebben een prachtige vlamtekening.

Dakterras maken van Cumaru planken

De basis van het dakterras

Het is belangrijk dat u de beschikbare hoogte voor uw vlonder opmeet. De beschikbare hoogte heeft namelijk invloed op welke type fundering u gaat gebruiken. Qua type fundering kunt u onder andere kiezen voor de rubberen tegeldrager met een dikte van 1 cm. Ideaal voor wanneer u weinig ruimte heeft. De tegeldragers kunt u ook op elkaar stapelen om de ondergrond uit te vlakken. U heeft minimaal één tegeldrager nodig, zodat de afvoer van het water onder de balken loopt.

Een ander product dat u kunt gebruiken is de verstelbare terrasdrager. Deze kunt u uitdraaien tot de perfecte hoogte. De verstelbare terrasdragers zijn van 3-6 cm tot maximaal 14-23 cm hoogte in verschillende maten te verkrijgen.

Door de beperkte ruimte is de dikte van de onderliggende balken ook belangrijk. Ronny heeft in deze aflevering genoeg ruimte en legt de hardhouten regel 4 x 6 cm recht op. Mocht u niet beschikken over deze ruimte dan kunt u de onderliggende balk ook plat leggen. Deze is dan 4 cm dik. Ook zou u kunnen kiezen voor de hardhouten balk 3 x 6,5 cm.

Dakterras van Cumaru planken maken

Dakterras waar op letten 

Bij het maken van een dakterras zijn er een aantal punten waar u rekening mee kunt houden:

  • Houd bij openslaande deuren rekening met 2 á 3 cm ruimte onder deur. Mocht uw vlonder gaan werken dan kan uw deur met gemak open;

  • Plaats rondom uw vlonder een grindlaag toe. Zo kan het hemelwater goed aan de zijkanten weg vloeien;

  • Zorg voor 2 cm ruimte tussen uw vlonder en uw woning. Hierdoor zullen de planken niet tegen uw woning aanschuiven;

  • Hou rekening met het transport van de materialen. Wij leveren de materialen bij de ingang van het gebouw. Zelf dient u te zorgen dat de materialen op de juiste verdieping komen;

  • Mocht u nog geen omheining hebben dan raden we aan om eerst de omheining te plaatsen en dan uw terras. Hierdoor kunt u veilig werken.

Materialen en gereedschap voor het maken van een dakterras 

Materialen

Dakterras van Cumaru vlonderplanken

Alternatieven voor vlonderplanken voor een dakterras

In deze aflevering heeft Ronny gebruik gemaakt van Cumaru hardhout vlonderplanken. Cumaru is een populair alternatief voor Ipé. In de planken van Cumaru is een vlamtekening in terug te zien net als bij Ipé planken. Cumaru is in vergelijking met ipé iets betaalbaarder. Ipé planken hebben een donkere kleurschakering en Cumaru een lichte.

Bij het maken van een dakterras adviseren wij rekening te houden met de hoeveel gewicht op uw dakterras kan. Heeft u de voorkeur voor een lichtgewicht vlonderplank, dan zijn thermisch gemodificeerde planken een optie voor u. Deze zijn zeer licht qua gewicht.

Wilt u meer inspiratie opdoen voor het maken van een dakterras? Lees dan onze klustip dakterras vlonder maken

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero