Logo Gadero
service
Blog

De 4 tuintrends van 2020

Gadero logo
Geschreven doorHanneke

Wat zijn de tuintrends van 2020? De tuintrends van 2020 zijn in een paar woorden samen te vatten: groen, duurzaam en milieuvriendelijk. Bovendien staat 'altijd buiten' centraal. Met een paar aanpassingen in de tuin kunt u, zelfs in Nederland, het hele jaar door genieten van uw tuin. Staat het aanpakken van de tuin op uw to-do list voor het aankomende jaar, maar kunt u nog wel wat inspiratie gebruiken?

Lees dan verder! Hieronder vertellen wij u alles over de 4 tuintrends van 2020. 

Steigerhouten Kloostertafel 300 x 100 x 78-cm

1. Het mag nog groener

Meer groen in de tuin is een trend die nu al een paar jaar standhoudt. Waar het een aantal jaar geleden nog acceptabel was om de tuin volledig te bestraten, zien veel mensen nu wel in dat dit écht niet meer kan. Doe de bijen en vogels een plezier en kies voor meer groen in uw tuin. Ook zorgt u ervoor dat het regenwater zo beter wegloopt, maar daarover later meer.    Meer groen betekent niet automatisch meer werk. Zo onderbreekt u uw schutting eenvoudig met een onderhoudsarme groene heg. Een heerlijk plekje voor vogels om in te schuilen en het geeft ook nog wat extra leven aan uw tuin! Of kies voor een border met onderhoudsarme planten. Dit is een super simpele manier om snel wat extra groen toe te voegen, zonder dat u ook veel meer in de tuin hoeft te doen. 

Cumaru vlonderplanken terrasplanken

Een andere optie is een groen dak. Voor het plaatsen van een sedumdak krijgt u in veel gemeentes subsidie. Hier staat een vast bedrag per jaar voor en als dit op is kunt u geen aanspraak meer maken op deze subsidie. Aan het begin van het jaar zijn deze potjes echter nog vol! Dus nu is de tijd om een groen dak aan te leggen. Bovendien is een groen dak de redding voor bijen en veel andere beestjes die belangrijk zijn voor ons ecosysteem. In de stad dienen groene daken als een soort kleine rustplaats, zodat dieren van het ene natuurgebied naar het andere kunnen komen. En laten we nu eerlijk zijn; zo’n groen dak vol met leven ziet er toch veel leuker uit dan die saaie zwarte dakbedekking? Lees ook onze blog als u meer wilt weten over de voordelen van een groene daken.

2. Kies voor duurzaam materiaal

Als u bezig gaat met de grondige verbouwing van uw tuin wilt u hier natuurlijk lang van kunnen genieten. Duurzame materialen zijn vaak iets duurder, maar hebben veel voordelen. Zo gaan ze langer mee en hoeft u dus voorlopig niets te vervangen. Bovendien blijven ze langer mooi én is het ook nog goed voor het milieu. Probeer het hout net zo lang te gebruiken als de groeiduur van de boom, dat is ons advies.

Hiervoor is thermisch gemodificeerd hout de oplossing. Hierbij worden houtsoorten die van zichzelf helemaal geen lange levensduur hebben, door een milieuvriendelijke behandeling opeens heel duurzaam. Zo gaat thermo Grenen of Vurenhout wel 2x zo lang mee. Bovendien komt dit hout van dichtbij, wat enorm veel transport vervuiling scheelt. Benieuwd naar thermisch gemodificeerd hout? Lees onze blog met 5 redenen om te kiezen voor thermisch gemodificeerd hout

Ayous gevelbekleding glad geschaafd

3. Verleng uw woonkamer

Altijd buiten, dat is de tuintrend van 2020. Maar in Nederland is het lang niet altijd mooi weer, dus dan klinkt dit niet heel aanlokkelijk. Verleng uw woonkamer met een aluminium overkapping met glazen schuifwanden of een aluminium tuinkamer en dit probleem is opgelost! Met deze toevoeging aan uw tuin geniet u het hele jaar door van het buitenleven. In de herfst en winter zit u lekker beschut en warm (zeker als u heaters toevoegt) en in de lente en de zomer heeft u schaduwrijke plek om van de tuin te genieten. 

glazen-schuifwand-aluminium-aanbouw-veranda

Geen fan van de uitstraling van aluminium? Dan kunt u ook kiezen voor een robuuste overkapping van Lariks Douglas met glazen schuifwanden of vaste glazen wanden. Een overkapping van hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Dit past perfect bij tuinen met bijvoorbeeld veel groen of een landelijke uitstraling. 

Houten overkapping met glazen schuifwanden

Of u nu voor een aluminium veranda of een houten overkapping kiest, in beide gevallen doet u mee aan de laatste trend! Laat die (winter)barbecue maar komen. 

4. Maak ruimte voor regenwater

We kunnen er niet omheen, het weer wordt steeds extremer. Zo valt er meer neerslag in één keer. Al dat water van een stortbui moet ergens heen en u wilt niet dat uw tuin elke keer blank komt te staan. Zoals eerder genoemd is meer groen hier een oplossing voor, maar het kan natuurlijk zijn dat dit niet bij uw tuin past. Daarom zijn er ook slimme bestrating innovaties die u bij dit probleem helpen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de Ceramidrain keramische tegels? Deze stijlvolle keramische tegels zijn voorzien van een waterbuffer, waardoor het water langzaam aan de grond afgegeven wordt. Geen overstroomde tuin meer dus!

Zin gekregen om aan de slag te gaan in de tuin? Bekijk dan ook onze duurzame vlonderplanken, alles om zelf een schutting te maken en onze kant-en-klare blokhutten