Logo Gadero
inspiratieservice

Wood from the hood

Natuurlijk leveren wij een groot aanbod verantwoord hardhout uit verre landen zoals bijvoorbeeld Indonesië en Brazilië. Dit is verantwoord hardhout uit tropische oorden. Echter nog mooier is natuurlijk verantwoord gekapt hout uit Nederland of elders in Europa.

Dit kan op vele manieren, hier enkele voorbeelden:

  • met onbehandeld lariks douglas hout voor overkappingen, vlonders en schuttingen. wel zwevend monteren is ons advies. Red class wood is tevens een goed alternatief.

  • met blank vuren hout uit Scandinavie voor bouwhout projecten.

  • met Robinia hout uit Hongarije voor bijvoorbeeld walbeschoeiingen en rondhout.

  • ook thermisch gemodificeerd hout is aantrekkelijk (vaak als gevelbekleding), hier wordt onder slechts hoge stoomdruk (dus zonder chemische middelen) het hout verduurzaamd. Thermisch vuren is prima voor gevels, thermisch essen en fraké zijn zelfs geschikt als vlonder en vergelijkbaar met tropisch hardhout. Ook thermisch Ayous uit plantages in Noord Afrika is een verantwoorde keuze.

  • voor afrasteringen is tot slot onbehandeld kastanjehout een prima oplossing. Kastanjehout komt uit Frankrijk of Engeland, en valt dus ook onder "wood from the hood". 

Lage transportvervuiling, kies hout uit Europa

De transportvervuiling bij hout van dichtbij ons is minimaal. Wist u dat de 16 grootste containerschepen ter wereld net zo vervuilend zijn als alle auto's in de wereld bij elkaar genomen? Daarom is verantwoord hout uit Nederland of elders dichtbij in Europa een betere optie dan tropisch hardhout van ver weg. Wel zorgen voor een duurzame montage natuurlijk. Zie onze klustips en gaderoTV hiervoor. Bekijk ook onze top 5 duurzame houtsoort uit de buurt.

Herplanting

Hout is een product van de toekomst, het groeit immers vanzelf en is bij juiste herplanting nooit op. In Europa is herplanting simpelweg meer gegarandeerd dan in politiek instabiele, verre landen. Bekijk daarom op deze pagina ons bijzondere aanbod onbehandeld lariks douglas hout, blank geschaafd vuren, kastanjehout en Europees hardhout van dichtbij uit landen als Nederland, Duitsland, Zweden, Frankrijk en Hongarije. Uiteraard met EUTR, PEFC of EUTR keurmerk. We focussen ons in deze bijzondere rubriek op verantwoord hout uit Europa dat onbehandeld binnen en buiten te gebruiken is zonder impregneren of beits behandeling. Deze behandelingen kosten immers ook een hoop energie en bevatten soms chemische stoffen. Onze droom is dat ieder continent hout van zijn eigen continent verantwoord (dus met herplant) gebruikt.

Hout langer gebruiken dan de Groeitijd

De kunst is dat we hout langer gebruiken dan de groeitijd van een boom. Dit is bij het juist behandelen van Lariks Douglas hout en juist gebruik van thermisch gemodificeerd hout mogelijk. Helpt u mee deze duurzame gedachte waar te maken? Bestel nu onderstaand extra verantwoord hout van dichtbij!

Ook meer groen gebruiken

U kunt uw houten schutting ook afwisselen met trellis schermen met groenblijvende of langbloeiende klimplanten. Uw plat dak kunt u bekleden met sedum cassettes voor meer opvang van regenwater en meer plekjes voor bijen en insecten. Met onze borderpakketten kunt u uw borders aankleden. U kunt tegels wippen en deze stoeptegels doormidden breken en een mooie, grillige borderrand van maken. Kies verder voor grastegels zodat regenwater ook tussen uw bestrating door de grond in kan zakken. 

Goed installeren = ook duurzaam bezig zijn

Vakkundig uw hout verwerken is ook bezig zijn met duurzaamheid. Immers een goede installatie zorgt voor een langere levensduur. Op gadero.tv vindt u veel handige tips voor een vakkundige montage van al uw hout en bouwprojecten. Steeds meer klanten kiezen voor gevelbekleding of vlonders met clips montage, dan hoeft u helemaal niet meer te schroeven in het hout en kunt u de profielen gemakkelijker hergebruiken of herschaven. Zorg altijd er voor dat hout goed kan ventileren en dat vlonderpalen die in de grond gaan voorzien worden van paalbescherming.

Gebruikt hout en steen hergebruiken

Tot slot kunt u ook gebruikt hout hergebruiken, denk aan onze steenschotten, gebruikte dakpannen of barnwood. Maar ook enkele vlonderplanken en gevebekleding voor blinde bevestiging met clips kunt u hergebruiken of verplaatsen omdat er geen schroefgaten in de plank zitten. Een goede en vooral duurzame gedachte.

Kortom, alles beetjes helpen en een nog mooiere moeder aarde begint bij jezelf. 

Bij EUTR hout, van waar ook ter wereld, worden uitsluitend oude bomen gekapt zodat jongere bomen meer ruimte hebben om door te groeien. Wij juichen dit keurmerk voor verantwoord hout toe. EUTR hout heeft een meerprijs ten opzichte van non-EUTR. Deze extra bijdrage moeten we bereid zijn te betalen om zo onze bossen te behouden. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot, behoud van leefruimte voor onze dieren en voorkomt erosie.

Hout uit de buurt heeft de toekomst

Hout heeft de toekomst. Hout is een natuurproduct en groeit eenvoudig opnieuw door herplant, dus is in die zin oneindig. Hout is goed recyclebaar, hetgeen bij kunststof composiet vaak een probleem is. Daarbij wordt composiet kunststof altijd in een fabriek gemaakt met veel chemische toevoegingen. en dit zorgt voor extra uitstoot, transport en vaak gebruik van chemische materialen.

Wij hebben als droom dat elk continent zijn eigen hout gebruikt met herplant plicht. Zo neemt de transportvervuiling af en zullen lokale bewoners hun eigen houtsoorten ook nog meer op waarde schatten en het belang van behoud nog meer inzien.